PowerWindow wint ‘Living Daylights Innovation Award 2015’
Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo ontwikkelden PowerWindow, een revolutionaire coating, waarmee een deel van het licht dat een raam binnenkomt omgezet wordt naar elektriciteit.
Hoe werkt de techniek achter PowerWindow?
In Energiepodium.nl legde Grapperhaus uit hoe PowerWindow werkt: "Als de zon op een gewoon raam schijnt, gaat de straling er volledig doorheen. Wij brengen een coating tussen dubbelzijdig glas aan, die zo'n 20 procent van het zonlicht pakt. Dat licht wordt geabsorbeerd en weer geëmitteerd op een andere golflengte. Het is vergelijkbaar met hoe een glow-in-the-dark ster werkt, alleen zo'n ster zendt licht uit op een groene golflengte. Ons materiaal zendt licht uit in ‘near' infrarood, wat je niet ziet. Dat licht komt in het glas terecht. Door totale interne reflectie wordt het licht naar de zijkant van het raam getransporteerd. In het frame zitten zonnecellen, die het licht omzetten in stroom. Omdat onze coating licht verspreidt over de gehele golflengte, blijft de coating kleurloos."
Upgrading van jaren zestig flats
De jury is enthousiast over het product en ziet veel mogelijkheden in de energetische upgrading van jaren zestig flats met veel gevelglas en weinig ruimte voor PV. De jury constateert dat er nog flinke hobbels zijn te nemen in de doorontwikkeling van de PowerWindow. "De schijnbare eenvoud zal in de praktijk nog wel wat technologische innovaties en doorzettingsvermogen van de ontwikkelaars nodig hebben om het tot een regulier product om te zetten." Volgens de ontwikkelaars van PowerWindow zijn de obstakels te overzien. Over een jaar willen ze de eerste grootschalige projecten draaiende hebben.
Meer weten?
Informatie over de SLD Award 2015 is te vinden op www.livingdaylights.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen