Platform Gevelisolatie gelanceerd
Europa zal haar emissies van broeikasgassen voor 2050 met 80 procent moeten verminderen om ingrijpende klimaatverandering te verminderen. De 2050 Roadmap van de Europese Commissie maakt duidelijk dat Nederland zich mag voorbereiden op beleid met hoge CO2-reductie doelstellingen.
Van Kruistum: “Het Nederlandse beleid, inclusief het Energieakkoord, vertoont nu echter geen tekenen van een daadkrachtige lange termijn aanpak van het energieverbruik van de Nederlandse woningvoorraad. Wat met name jammer is, is dat er eigenlijk geen beleid is om met stimuli bewoners van vrijstaande woningen of 2-onder-1 kap’ers tot energiebesparing te bewegen. Terwijl deze huizen wel verantwoordelijk zijn voor 40 procent van het energieverbruik binnen woningen. Mede hierdoor gaat de huidige aanpak te langzaam. Na afloop van het akkoord moet er tussen 2020 en 2050 acht keer meer energie bespaard te worden dan de tien jaar daarvoor.”
Halve werk
Het kan echter wel volgens Van Kruistum: “door nu meteen breed in te zetten op ingrijpende renovaties, waarbij minimaal 80 procent energiereductie wordt gehaald. Je moet dan wel de juiste maatregelen nemen. ‘Een goede schil is het halve werk. Eerst de gebouwschil, dan de technieken’, stond er al in Lenteakkoord energiezuinige bouw van 2013. Isolatie van de gesloten schil zet dan de meeste zoden aan de dijk. Een woning verliest via de
gevel namelijk meer dan 50 procent van de warmte. Om dit te voorkomen is de isolatiewaarde van de gesloten gevel en kozijnen, plus de kierdichting bij de aansluitingen essentieel.”
Nul-op-de-meter
Het Platform Gevelisolatie pleit dan ook voor meer aandacht voor buitengevelisolatie. “Voor de vereiste energiebesparing van 80 procent dient de gevel een isolatiewaarde van zo’n Rc = 7 te hebben. De energetische prestaties voor een gangbare spouw zijn beperkt tot een maximale Rc van 1,8. Spouwmuurisolatie is dus wel een stap in de goede richting, maar goed beschouwd is het dubbel werk. Op termijn moet je dan toch nog een keer de buitengevel aanpakken.”
“Als je met binnenisolatie de beoogde Rc wilt halen, verlies je al gauw 20 centimeter binnenruimte en dat bij elke muur. Dat is dus ook vaak geen optie. Bij buitengevelisolatie heb je geen verlies van binnenruimte, maar je kunt er wel een Rc van 7 mee halen. Sterker nog, het is een noodzakelijke maatregel als je die normen wilt halen. Bovendien zijn buitengevelisolatie systemen van deze drie opties het meest effectief in het elimineren van koudebruggen en/of kieren: cruciaal bij nul-op-de-meter renovaties.”
Vocht en tocht
Van Kruistum: “Tenslotte zorgt buitengevelisolatie voor minder vocht en tocht in huis. Met de technieken van tegenwoordig is het ook niet meer zo dat het uiterlijk van de woning verandert. Alhoewel veel mensen dat wel zullen laten doen omdat het gewoon een hele fraaie nieuwe gevel oplevert. Een ander voordeel is dat de bewoners tijdens de werkzaamheden hun huis niet uit hoeven. Het is dus ook niet zo gek dat wij de politiek en ambtenarij, maar ook de bouwsector oproepen om veel meer naar buitengevelisolatie te kijken. Wie de informatie op onze site leest, kan er niet meer omheen.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’
20 jun om 15:30 uurBij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Reactie toevoegen