Phomi bestormt Europa met ecologisch MCM
MCM is een bijzonder materiaal. Aarde, zand, steenpoeder en as worden in een mixproces verwerkt tot een gemodificeerd inorganisch materiaal, ingekapseld door een speciale coating. Het resultaat kan gebogen worden in diverse vormen van composietmateriaal, zoals platen, planken of blokken, dat gebruikt kan worden in onder andere gevels en vloeren. Volgens Phomi staat dit product vanuit een ecologisch en constructief oogpunt ‘aan het fundament van een compleet nieuwe industrie’.
“MCM behaalt een grote reductie in CO2-uitstoot om drie redenen”, aldus Denis Borisov van Phomi Benelux. “Het productieproces gebruikt veelvoorkomende en gemakkelijk in te winnen ruwe materialen, waarvan sommige het product zijn van het recycleproces. Verder maken wij gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor het productieproces, dat geen broeikasgassen uitstoot. Onze MCM-producten worden tot maximaal 160 graden Celsius verwarmd, in tegenstelling tot de 1.400 graden Celsius van conventioneel keramiek.” Logistiek gezien doet het materiaal het bovendien erg goed: het is lichtgewicht en zeer dun, dus behoeft weinig opslagruimte en is gemakkelijk te transporteren.
Geschikt voor luxe
Wie na deze uitleg van MCM moet denken aan een zeer natuurlijk ogend materiaal heeft het mis. Dankzij de flexibele aard van het keramiek kan het materiaal voor luxueuze aanzichten zorgen, waarbij onder andere gevels naadloos ombuigen. Een voorbeeld is het Sanya Poly-hotel. Voor dit 6-sterrenhotel verzorgde Phomi de bekleding van de gevel, binnenwanden en plafonds. Hiervoor werd een nieuw product van Phomi geïntroduceerd: White Maple Wood. Opdrachtgever Poly Group prijst het materiaal omdat de ‘unieke compositie in staat is een gezonde atmosfeer te creëren’. “Hetzelfde materiaal zorgt voor een gezelligheid die waarde toevoegt aan het design door zijn natuurlijke uitstraling.”
High-tech en groen
Het materiaal is overigens niet nieuw. In 1974 raakte Lei Shi – indertijd een jonge man, nu de CEO van Phomi MCM Group – gefascineerd door het gebruik van een alledaags materiaal als aarde in het productieproces van leemsteen. Shi nam deze fascinatie mee in zijn onderzoeken in laboratoria in Guangzhou en Los Angeles, wat resulteerde in de productie van MCM. Sinds 2008 wordt het materiaal op grootschalige wijze verwerkt voor gevelbekleding en bestrating. In 2016 vestigde de Phomi MCM Group zich in Europa, met de eerste projecten voor de Benelux gepland in 2021.
Borisov laat zich enthousiast uit over de introductie van het materiaal in het Nederlands taalgebied. “Er is een lange lijst aan kleine en grote voordelen, in combinatie met het ‘groene’ gehalte van ons product, dat enorme waarde oplevert voor huidige en toekomstige generaties.” Daarbij moet vooral gekeken worden naar de Total cost of ownership (TCO), geeft hij aan. “Ondanks dat we conventionele en ruwe materialen gebruiken, gaat er een high-tech R&D-proces achter schuil. Toch bereiken we in het totaalplaatje een lager dan gemiddelde prijs gezien de voordelen van transport, installatie en demontage.”
Phomi in Nederland
Sinds kort is Phomi de Nederlandse markt betreden. Hun MCM-producten zijn beschikbaar bij MPX te Wijdewormer en bij Kozinez te Zeist. De eerste gevel- en renovatieprojecten van Kozinez met het product starten in 2021. Phomi staat bovendien open voor handelspartners in de Benelux en Duitsland.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Biobased scholenbouw: klimaatdoelen en gezond binnenklimaat
18 sep om 07:30 uurOok het onderwijs zal een duurzaam steentje moeten bijdragen aan de doelstellingen van de klimaatakkoorden.…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Reactie toevoegen