Paul de Ruiter ontwerpt duurzame campus in Tilburg
De campus is een duurzaam 'aardgasloos' gebouw geworden met een oppervlakte van 9.200 vierkante meter waar ontmoeting en samenwerking centraal staat. Dat zie je ook terug in het interieur met haar vele zithoeken, banken, zittribunes en (sta)tafels op duurzame karpetten in aparte dessins. Het gebouw draagt verder sterk de handtekening van Paul de Ruiter, met zijn ingetogen kleuren, innovatieve duurzaamheid en strakke stijl.
Van buiten naar binnen
De verschillende onderwijsgebouwen op het Fontys terrein in Tilburg zijn door een groen park met elkaar verbonden, wat zorgt voor een aantrekkelijke en levendige sfeer. In lijn met deze visie ontwikkelde Paul de Ruiter Architects een nieuw schoolgebouw waarin ze de natuur van buiten naar binnen heeft gebracht. De robuuste natuurlijke materialen van het gebouw gaan naadloos over in de nieuwe groene omgeving van de campus. De natuurlijke ventilatie en de geraffineerde indeling van het pand zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.
Bij de inrichting is zoveel mogelijk van het oude meubilair hergebruikt. Qua duurzaamheid zijn er onder andere zonnepanelen op het dak aangebracht en is het grote atrium voorzien van een glazen kap waardoor het daglicht vrij spel heeft. Het centraal gelegen trappenhuis met de enorme houten trap vormt het hart van de campus en biedt toegang tot de onderwijsruimten van de beide opleidingen, die zich op de eerste verdieping bevinden. De traptreden fungeren ook als hangplek voor de studenten. Dit maakt het atrium tot een natuurlijke ontmoetingsplek die ook ruimte biedt voor officiële bijeenkomsten zoals presentaties.
Het trappenstelsel en de koffiebar.
De tweede verdieping heeft als thema ‘reuring’. Hier bevindt zich een licht overgoten studieplein dat samen met de koffiebar fungeert als open studeerplek. Deze ruimte biedt alle mogelijkheid voor ontmoetingen tussen de studenten, medewerkers en bezoekers van de verschillende opleidingen.
Auteur: Bas Goedvolk
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
13 nov om 07:30 uurOns nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Congres Scholenbouw: ‘Iedereen kan impact maken’
6 nov om 07:30 uurNog een week en het grote Duurzame & Gezonde Scholen Congres begint in Omnisport Apeldoorn. Met een…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Hoe creëren we gezond onderwijsvastgoed op zieke planeet?
22 okt om 11:00 uurBij scholen-dienstverlener Anculus, hoofdsponsor van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres, is de…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Reactie toevoegen