Opening duurzaam faculteitsgebouw Sociale Wetenschappen in Nijmegen
In de rol van architect en total engineer is Inbo verantwoordelijk voor het ontwerp van een gloednieuw en duurzaam onderwijsgebouw. Het Maria Montessorigebouw is zo ontworpen dat de studenten, medewerkers en onderzoekers, in totaal 6.000 mensen, er een hechte gemeenschap vormen. Het draait hier om licht, zicht en contact.
Het gebouw ligt als een paviljoen op de campus. Het ontwerp sluit aan op het aangrenzende bos en de parkachtige omgeving en brengt visuele en fysieke samenhang op de campus. Wandelpaden naar het academiegebouw of de rechtenfaculteit lopen onder het grand café door.
Een omvangrijk programma, een kleinschalig gebouw
Met ruim 25.000 m² heeft het Maria Montessorigebouw een flinke omvang, maar Inbo wil het gebouw kleinschalig laten voelen. De wegen kruisen zich bij het grand café, de ontmoetingsplek van het Maria Montessorigebouw. Het verbindt de beide vleugels en geeft vanaf de eerste verdieping overzicht over het groene campusterrein.
De brede trappen aan de atria vormen de ruggengraat van het gebouw en nodigen uit om te bewegen. Zij rijgen de belangrijkste (onderwijs)ruimten aan elkaar. Dat vergroot de interactie tussen studenten, medewerkers en onderzoekers. Bovendien kunnen studenten in één oogopslag zien wie er is of waar er nog plek is om te werken.
Studeren in het bos
Het gebouw geeft de gebruiker de beleving te studeren middenin de natuur. De grote ramen geven volop zicht op het omringende groen. Als de ramen open zijn, kun je het bos ruiken. Het terras nodigt bij mooi weer uit om nog even te blijven hangen, om daar met elkaar de dag af te sluiten.
“Het ontmoeten en daadwerkelijke duurzaamheid zijn steeds belangrijker bij het ontwerpen van een onderwijsgebouw. De Radboud Universiteit vroeg in 2015 om een energieneutraal gebouw. Deze destijds vooruitstrevende wens was leidend voor onze ontwerpkeuzes. Het dak van het breed opgezette gebouw fungeert als groot oogstveld voor zonne-energie. Verder zorgden we voor een goed geïsoleerde schil met driedubbel glas en voor veel daglicht", aldus Jeroen Simons, architect-partner bij Inbo.
Het ontwerpteam bestond uit Inbo, Deerns en Croes. Het was een total engineering-opgave. Bouwcombinatie Heyendaal FSW (Bouwbedrijf Berghege, Heerkens van Bavel en Croonwolter&dros) voerde het project uit. Geïnteresseerden kunnen de opening met een livestream volgen. Vanwege de onrustige tijd met snel wisselende overheidsmaatregelen besloot de universiteit tot deze officiële opening en een groots openingsfeest in mei 2022.
Foto door Thea van den Heuvel Fotografie
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Betere leerprestaties in toekomstbestendige schoolgebouwen
30 jan om 07:30 uurHoe zetten we onze (financiële) middelen effectiever in voor gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen? Die…
Reactie toevoegen