Opening duurzaam faculteitsgebouw Sociale Wetenschappen in Nijmegen
In de rol van architect en total engineer is Inbo verantwoordelijk voor het ontwerp van een gloednieuw en duurzaam onderwijsgebouw. Het Maria Montessorigebouw is zo ontworpen dat de studenten, medewerkers en onderzoekers, in totaal 6.000 mensen, er een hechte gemeenschap vormen. Het draait hier om licht, zicht en contact.
Het gebouw ligt als een paviljoen op de campus. Het ontwerp sluit aan op het aangrenzende bos en de parkachtige omgeving en brengt visuele en fysieke samenhang op de campus. Wandelpaden naar het academiegebouw of de rechtenfaculteit lopen onder het grand café door.
Een omvangrijk programma, een kleinschalig gebouw
Met ruim 25.000 m² heeft het Maria Montessorigebouw een flinke omvang, maar Inbo wil het gebouw kleinschalig laten voelen. De wegen kruisen zich bij het grand café, de ontmoetingsplek van het Maria Montessorigebouw. Het verbindt de beide vleugels en geeft vanaf de eerste verdieping overzicht over het groene campusterrein.
De brede trappen aan de atria vormen de ruggengraat van het gebouw en nodigen uit om te bewegen. Zij rijgen de belangrijkste (onderwijs)ruimten aan elkaar. Dat vergroot de interactie tussen studenten, medewerkers en onderzoekers. Bovendien kunnen studenten in één oogopslag zien wie er is of waar er nog plek is om te werken.
Studeren in het bos
Het gebouw geeft de gebruiker de beleving te studeren middenin de natuur. De grote ramen geven volop zicht op het omringende groen. Als de ramen open zijn, kun je het bos ruiken. Het terras nodigt bij mooi weer uit om nog even te blijven hangen, om daar met elkaar de dag af te sluiten.
“Het ontmoeten en daadwerkelijke duurzaamheid zijn steeds belangrijker bij het ontwerpen van een onderwijsgebouw. De Radboud Universiteit vroeg in 2015 om een energieneutraal gebouw. Deze destijds vooruitstrevende wens was leidend voor onze ontwerpkeuzes. Het dak van het breed opgezette gebouw fungeert als groot oogstveld voor zonne-energie. Verder zorgden we voor een goed geïsoleerde schil met driedubbel glas en voor veel daglicht", aldus Jeroen Simons, architect-partner bij Inbo.
Het ontwerpteam bestond uit Inbo, Deerns en Croes. Het was een total engineering-opgave. Bouwcombinatie Heyendaal FSW (Bouwbedrijf Berghege, Heerkens van Bavel en Croonwolter&dros) voerde het project uit. Geïnteresseerden kunnen de opening met een livestream volgen. Vanwege de onrustige tijd met snel wisselende overheidsmaatregelen besloot de universiteit tot deze officiële opening en een groots openingsfeest in mei 2022.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov 2024Met een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Reactie toevoegen