Onderwijsgebouwen slopen kan niet meer
Schoolgebouwen als monumenten van de toekomst
Spreker: Bart van Kampen, De Zwarte Hond
Ronde 1: van 11:20 tot 12:00 uur
“Wij krijgen vaak de vraag om gebouwen te slopen, niet omdat ze te oud zijn maar omdat het gebouw de nieuwe of gewijzigde functie niet goed kan huisvesten. Vaak heeft het casco dragende muren die in de weg zitten of te dunne vloeren die niet sterk genoeg zijn of een te lage verdiepingshoogte zodat duurzame installaties niet passen of waarvan de gevel niet eenvoudig geïsoleerd kan worden. Daarbij moeten we het slopen van gebouwen vanuit duurzaamheid niet meer doen. Want wat doen we met het bouwafval? En waarom gaan we met honderden vrachtauto’s vol nieuwe bouwmaterialen naar de nieuwbouw? Om te zorgen dat er in de toekomst niet meer gesloopt hoeft te worden moeten onze nieuwe casco’s flexibel en adaptief zijn. Zeker in de dynamische wereld van het onderwijs. Deze strategie is uiteindelijk duurzamer dan een circulair gebouw dat niet adaptief is. Hiervoor hebben we een strategie die anders kijkt naar de levensduur van gebouwen dan dat we nu doen.”
Slopen kan niet meer
Spreker: Wilma Kempinga, Stichting Mevrouw Meijer
Ronde 2: van 13:00 tot 13:40 uur
De bouwprijzen rijzen de pan uit, de materiaal- en energieprijzen schieten omhoog, levering en planning zijn onzeker. Schaarste maakt duur. En dus moet je koesteren wat niet schaars is, namelijk bestaande schoolgebouwen. Met een bestaand gebouw heb je goud in handen. Want waarom zou je een nieuwe school bouwen als je al een school hebt, die je alleen hoeft te verbeteren om weer als nieuw te zijn? Je zou wel gek zijn om te slopen. Hoe je een prachtige school kunt maken op basis van het bestaande gebouw, passend bij je onderwijskundige visie, laat Wilma Kempinga je zien. Wij leren kinderen zuinig te zijn op wat je hebt, en in de onderwijshuisvesting is dat ook de beste, verstandigste en voordeligste keuze. Kom luisteren naar dit inspirerende verhaal.
Duurzame renovatie, hoe doe je dat nou?
Spreker: Luuk Houweling, Anculus
Ronde 3: van 13:00 tot 13:40 uur
“Nu de renovatie als alternatief voor nieuwbouw steeds meer aandacht krijgt, is het goed om te weten aan welke randvoorwaarden het project moet voldoen. In deze kennissessie ga ik in op de succesfactoren die bepalend zijn voor het slagen van een duurzaam renovatie traject. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld neem ik jullie mee langs alle aandachtspunten. Het is de bedoeling dat dit een interactieve sessie wordt, er is dus volop ruimte voor vragen en discussie.”
Waarom renovatie beter is dan nieuwbouw
Sprekers: Jan Anker, Meerbouw Rotterdam, en Henk de Gelder, RoosRos Architecten
Ronde 4: van 15:00 tot 15:40 uur
Onderwijsvisie, ontwerp, financiën en realisatie; het is beter in een bestaand gebouw. In deze presentatie laten we dit zien aan de hand van de casus van o.a. de Vuurvogel te Spijkenisse. Wat voor onmogelijk werd gehouden, is mogelijk gemaakt bij de Vuurvogel in Spijkenisse. Door een aantal slimme ontwerpoplossingen kan een gerenoveerde school weer onderwijs bieden met een eigentijdse onderwijsvisie. En dat voor minder geld, in een kortere bouwtijd en met minstens zo duurzame oplossingen. Welke bestuurder of directeur wilt dit nu niet. Wij vertellen jullie graag meer over ons geslaagd project de Vuurvogel.
Bekijk het volledige programma
Het Duurzame & Gezonde Scholen Congres is hét platform om concrete stappen te zetten voor een gezond binnenklimaat, financiering en samenwerking binnen onderwijsvastgoed. Op 9 november 2022 kom jij in contact met schoolbesturen, architecten, adviseurs, beleidmakers, studenten en marktpartijen om samen de weg te plaveien voor een duurzame en gezonde school, of het nou een basisschool of universiteit is.
Bekijk hier het hele programma. Of meld je direct aan; als school krijg je wel € 125,- korting!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov 2024Met een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
13 nov 2024Ons nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart…
Reactie toevoegen