Omgekeerd bidbook: stedelijk wonen in zuidelijke Randstad stimuleren
Het omgekeerd bidbook geeft inzicht in de motieven en voorwaarden van institutionele beleggers om samen te werken en méér te investeren in de vrije huursector in stedelijk gebied. Het omgekeerd bidbook komt voort uit onderzoek dat is gehouden vanuit het MIRT-onderzoek Stimuleren Stedelijk Wonen Zuidelijke Randstad.
Omgekeerd bidbook
Het omgekeerd bidbook gaat over locaties, soorten projecten, financiën en procedures. Snelheid en zekerheid in procedures en een goede onderlinge samenwerking zijn succesfactoren om snel tot extra investeringen in de vrije sector te komen. In dat geval kan ook zelfs voorfinanciering soms bespreekbaar zijn. Dick van Hal: “Het allerbelangrijkste om nu versneld tot extra investeringen van institutionele beleggers in de vrije sector te komen zijn geschikte ‘waardevaste’ locaties. Er is nu sprake van een tekort aan dit soort locaties”.
Beleggers komen met het omgekeerd bidbook breder en vooral bij kleine en middelgrote gemeenten beter in beeld.
Gemeenten en woningcorporaties worden door de IVBN uitgenodigd om in gesprek te treden over mogelijke ontwikkellocaties voor de realisatie van vrije sector huurwoningen. “Wij staan open voor een gesprek over samenwerking met beleggers en de mogelijkheden voor hen om te investeren, zeker daar waar de beleggers delen van de sociale voorraad over willen nemen”, neemt Leo Bartelse, directeur-bestuurder van de Maaskoepel, federatie van corporaties in de Rotterdamse regio de uitnodiging aan. Jos Wienen ziet, met de juiste randvoorwaarden, meer kansen voor doorstroming en investeringen in alle prijssegmenten.
Vergroten aandeel vrije sector huurwoningen
Een van de vraagstukken die tijdens het MIRT-onderzoek naar voren kwam, is hoe het aandeel vrije sector huurwoningen kan worden vergroot. Voor een gezonde woningmarkt en een economische impuls is het van groot belang dat het aandeel vrije sector huurwoningen fors toeneemt. Gedurende het onderzoek is hier uitgebreid aandacht aan besteed. Dit heeft geleid tot hernieuwde inzichten, inspiratie en versnelling in de totstandkoming van het omgekeerd bidbook, waarmee een stevige prikkel is gegeven voor verdere samenwerking en realisatie.
MIRT-onderzoek Stimuleren Stedelijk Wonen
In de Zuidelijke Randstad is sprake van stagnatie van investeringen in de realisatie van de woningbouw in stedelijke woonmilieus waar veel vraag naar is. En dat terwijl de populariteit van de steden in de Zuidelijke Randstad blijft toenemen. Ruim 80% van de inwoners wil in stedelijk gebied (blijven) wonen. In de Zuidvleugel gaat de Zuid-Hollandse prognose uit van een gewenste stedelijke nieuwbouwproductie van 230.000 woningen. Dit biedt kansen voor versterking van de stedelijke en regionale economie. Het tijdig en in voldoende mate voorzien in de stedelijke woningvraag alleen al zou gepaard gaan met een investeringsimpuls van circa 1.6 miljard euro per jaar en 18.000 full time arbeidsplaatsen in de bouwsector.
Dit jaar wordt dit MIRT onderzoek beëindigd
Dit jaar wordt dit MIRT onderzoek beëindigd, maar het proces is nog in volle gang. De deelnemers, zoals corporaties, gemeenten, kennis- en maatschappelijke instellingen, ontwikkelaars en beleggers, blijven enthousiast. Er zijn dan ook meer waardevolle resultaten te behalen. Partijen vinden elkaar steeds meer, waardoor er nieuwe allianties ontstaan. Gezamenlijk doorpakken op complexe opgaven, zoals transformatieopgaven en kennisdeling is nu het credo. Rijk en Regio hebben daarom afgesproken het proces nog een jaar te faciliteren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep 2024Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Reactie toevoegen