Nieuwe woning Archipelontwerpers in ‘Het Dorp’ in Arnhem

vrijdag 1 februari 2013
timer 4 min
Vijftig jaar na de beroemde TV special van Mies Bouman, is er een nieuwe zorgwoning opgeleverd in ‘Het Dorp’ in Arnhem. Archipelontwerpers ontwierp deze pilot in opdracht van de Arnhemse zorginstelling Siza. In tegenstelling tot de huidige woningen past deze woning zich volledig aan de bewoners aan.

Ruimtelijk zijn de woningen zo georganiseerd dat de (rolstoel)bewoner in een eenvoudige en weerstandsloze beweging alle hoofdfuncties in de woning kan bereiken: entree, opstelplaats rolstoel/scootmobiel inclusief oplaadpunt, woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer.

 

De woning is in een L-vorm om een terras gevouwen. Zowel vanuit de woonkamer en slaapkamer is er zicht op het terras en kan men het omliggende groen over het terras heen bekijken. Het terras kan worden omsloten door een scherm/pergolaconstructie, om de overgang van privé naar openbare (tuin)ruimte te markeren. Omdat veel bewoners de dag grotendeels liggend doorbrengen zijn er grote daklichten gemaakt die voor een gevarieerde lichtinval zorgen. Een vouw in het plafond zorgt voor een bijzondere breking van het licht op het plafond. In een van de woningen is ook een venster net boven de plint gemaakt, waardoor ook het licht langs de vloer naar binnen kan vallen, en waardoor de bewoners contact houden met buiten. De L-vormige wooneenheden zijn tot vele configuraties te schakelen en kunnen zowel tot grote villa’s als appartementen of corridorwoningen gegroepeerd worden.

 

Vernieuwing

Op een symposium van Slim Bouwen op 28 november in Het Dorp werden het ontwerp, het proces, het bouwsysteem en de duurzame prestaties van de woningen toegelicht. Samen met Thermoblock en AnArchi heeft Archipelontwerpers de woningen opgezet in insulated concrete forms (ICF) van Nudura. ICF bestaat uit een dubbel geïsoleerde bekisting, die na het plaatsen gevuld wordt met gewapend beton. Dit is de eerste toepassing in Nederland, in de VS heeft men hier al veel meer ervaring mee. Hiermee kan heel snel gebouwd worden, een normale bouwtijd van 9 maanden is zo terug gebracht tot 4 maanden. Bovendien kan er met klein materieel gebouwd worden, waardoor er weinig overlast veroorzaakt wordt voor de omwonenden.

OP-deck

Daarnaast werd er gebruik gemaakt van een lichtgewicht, geïsoleerd sandwich/beton vloersysteem  van OP-deck. Het sandwichvloerpaneel fungeert als verloren bekisting en zorgt voor de isolatie van de relatief slanke, gewapende betonvloer. Vanwege de hoge isolatiewaarden van de wand- en vloersystemen is het vanzelfsprekend ook hoog isolerende eigenschappen in de puien toe te passen. Hoog thermische waarden voor zowel de puien, het glas als stelkozijn waren belangrijke eisen, maar ook lag de lat hoog op het gebied van wind- en waterdichtheid. Daarnaast was extra aandacht  vereist voor de bedienbaarheid van de gevelelementen door bewoners met een (zware) lichamelijke beperking. Met dit eisenpakket zijn Blyweert Aluminium en Hurks geveltechniek de uitdaging aangegaan wat heeft geresulteerd in een geïntegreerde oplossing van motorisch aangedreven puien die automatisch kunnen sluiten in combinatie met inbraakvertragende maatregelen. De schuifpuien met de unieke ABS isolator spidertechnologie van Blyweert Aluminium zijn getest op kierdichting met een blowerdoortest tot 100 Pa. Dit alles kan bediend worden vanaf afstand in een I-pad achtige omgeving met de allernieuwste technieken op het gebied van domotica; Het resultaat mag er zijn! .

Het Dorp vernieuwd

In 1968 werden de eerste woningen naar ontwerp van Van den Broek en Bakema architecten opgeleverd. Het Dorp in Arnhem zal de komende jaren geheel vernieuwd worden. Het nieuwe stedenbouwkundige plan is in ontwikkeling en bevat een mix van 328 woningen en voorzieningen voor werken, onderwijs en vrije tijd. Parallel hieraan worden nieuwe gehandicapten-/zorgwoningen ontwikkeld, volgens de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid en zorg en voorzien van de modernste technieken. Binnen het vaste casco zal de inbouw en inrichting van de woning individueel op maat instelbaar zijn, zonder sloop en breekwerk: droge montage volgens de principes van Multiplicity (IFD- of Slim bouwen) vormden dan ook het uitgangspunt.  De eerste proefwoning heeft de uitstraling van een witte villa in het groene landschap zoals we dat veel in de omgeving van Arnhem tegen komen. Deze woning geeft de ambitie van Siza weer om zorgwoningen als een zelfbewuste woningen neer te zetten waar men met plezier in kan wonen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuwe woning Archipelontwerpers in ‘Het Dorp’ in Arnhem

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »