Nieuwe Kubus Stabu voor Elementenbestek volgens NEN 2699
Bij de uitwerking van een elementenbestek volgens NEN 2699 wordt nog steeds gebruik gemaakt van de STABU-standaard 2012, met alle bijbehorende knowhow en administratieve gereedschappen. De elementen worden onderverdeeld in technische oplossingen, en worden opgebouwd uit specificaties vanuit de werksoortensortering. Deze vorm past bij de huidige praktijk in bouwprojecten en de toepassing van BIM-instrumenten. De ordening volgens NEN 2699 zorgt bovendien voor aansluiting op het bouwkundig/economische besluitvormingstraject dat voorafgaat aan een bouwopdracht.
Erik Pijnenburg, directeur KUBUS: "Deze versie van Kubus Stabu markeert een mijlpaal voor bestekschrijvers. Hiermee kunnen zij veel makkelijker gaan meewerken aan gebouwontwikkeling met behulp van BIM. De keuze om deze elementencatalogus op basis van NEN 2699 mee te leveren lag voor de hand: het is momenteel de enige beschikbare breed gedragen classificatie. Wij hebben deze classificatie aangeboden aan STABU om op te nemen in hun systematiek als extra index. Zij staan hier positief tegenover en hebben dit in beraad.
De release is voorafgegaan aan een traject van ruim 8 maanden van testen en afstemmen met diverse partijen, waaronder de Bond van Nederlandse Bestekdeskundigen. Zo is er een functie gebouwd waarmee vanuit de traditionele STABU2 bouwdelen een bestek met één druk op de knop om te zetten is naar een Elementenbestek.
Teus Schimmel, bestekschrijver bij AACON en voorzitter Bond van Nederlandse Bestekdeskundigen: "Het overstappen naar een elementbestek gaat prima met dit programma. Wij zijn tevreden met een classificatie die voor 80% volledig is. En volgens mij is dat ruimschoots gehaald met deze NEN 2699 catalogus. Wij verwachten dan ook dat onze leden nu met elementenbestekken van start gaan."
Koppelingen met BIM
Er zijn diverse mogelijkheden om het bestek te koppelen aan BIM: enerzijds met de export van Keynote-bestanden voor gebruik van Assembly codes in Revit, of classificatiebestanden voor ArchiCAD om bestekposten te koppelen aan objecten. Anderzijds kan vanuit elk BIM-model een bestek gegenereerd worden, waarbij alle informatie van onderdelen worden gebruikt voor het vullen van de bestekposten. Want deze informatie zoals afmetingen, kleur, materiaal enz., zijn toch al in het BIM aanwezig. De NEN 2699 classificatie wordt in ArchiCAD ingebouwd, en voor Solibri komen Regelsets beschikbaar om IFC modellen automatisch correct te classificeren.
Kostenrecepten en MPR
Bij de ontwikkeling van de elementencatalogus voor Kubus Stabu is gebruik gemaakt van de EcoQuaestor database. Daarmee is een praktische koppeling gerealiseerd tussen de moderne bouweconomische besluitvorming bij de planontwikkeling in bouwprojecten, en het bestek als resultaat van die besluitvorming. Door het gebruik van de EcoQuaestor database is het elementenbestek straks ook voorbereid op het vastleggen van materiaalgebonden milieuprestaties (MPR), zoals die volgens het Bouwbesluit worden bepaald.
Tim de Jonge van EcoQuaestor: "De recepten van de EcoQuaestor database faciliteren ook het maken van bouwkostenbegrotingen, milieulastenberekeningen en onderhoudskostenberekeningen (binnen de levenscyclusbenadering conform NEN 2699), en spelen een rol in de toekenning van kwaliteit aan ontwerp-elementen in BIM-modellen."
www.kubusinfo.nl/kubusstabu
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen