Nieuw Rotterdams initiatief stimuleert kennis klimaatadaptatie
Klimaatadaptatie stimulans
Dat stelt Gabrielle Muris, kwartiermaker van RDC. Het initiatief is vorig jaar opgericht door gemeente Rotterdam, TNO, Hogeschool Rotterdam en Grontmij met financiële ondersteuning uit het programma 'Kennis voor Klimaat'. Twaalf partijen, waaronder Arcardis, Royal HaskoningDHV en architectenbureau Kuiper Compagnons, maken deel uit van het RDC.
Doel van het RDC is overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven op lokaal niveau bij elkaar brengen. Speerpunten daarin zijn onderzoek, design en de implementatie van klimaatadaptatieprojecten. Zo wil het RDC uitgroeien tot internationaal toonaangevend cluster van Nederlandse publieke organisaties, bedrijven en kennisinstellingen op gebied van deltatechnologie, klimaatadaptatie en duurzame stedelijke ontwikkeling.
Win-win
Dat er behoefte is aan kennis vanuit het buitenland, blijkt volgens Muris uit de vele delagaties die jaarlijks naar Rotterdam komen om klimaatadaptatieprojecten te bezoeken, zoals de ondergrondse waterberging in de Museumparkgarage. "De bezoeken kunnen in potentie leiden tot opdrachten voor het bedrijfsleven," aldus Muris. "Met het RDC kunnen we deze toenemende aandacht gaan verzilveren."
Het RDC zal de komende maanden activiteiten gaan organiseren. Zo organiseert het centrum in oktober een masterclass in Rotterdam, om contacten tussen steden te bevorderen, ervaringen uit te wisselen en plannen voor klimaatadaptatie op te stellen. Ook gaat het RDC het onderwijs stimuleren door onder andere studentenuitwisseling tussen deltasteden te faciliteren.
Klimaatadaptie in Nederland
Heel Nederland is bezig met het klimaat. Zo zien we in Rotterdam ook de ontwikkelingen in het Zomerhofkwartier, dat door ontwerpbureau De Urbanisten flink onder handen wordt genomen. Ook met het Waterplein in Tiel wordt een oplossing gerealiseerd tegen wateroverlast, in combinatie met een natuurlijke speelplek en ontmoetingspunt. Lees hier meer over het waterplein.
Maar ook in Venlo wordt gekeken hoe water juist als kans kan worden ingezet. Met name de Maas speelt hierin een rol. "De Maas is de natuurlijke, authentieke en langzame tegenhanger van de dynamische en grootschalige ontwikkelingen en biedt kansen voor ontspanning, recreatie en ontmoeting," aldus Christine Jansen van gemeente Venlo. Lees hier verder.

Het RDC ondersteunt buitenlandse deltasteden met Nederlandse kennis en innovaties.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Excursie: honderden woningen binnen UNESCO Werelderfgoed
14 mei om 07:30 uur 4 minHoe bouw je honderden nieuwe woningen in een gebied dat officieel te boek staat als UNESCO Werelderfgoed? Je…
Bereken de hittestress in straten en op pleinen
13 mei om 07:30 uur 11 minVeel pleinen in Nederland zijn ingericht voor markten en evenementen en ontberen klimaatadaptieve kwaliteiten.…
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Reactie toevoegen