MVRDV ontwerpt tijdelijk openluchtmuseum voor BredaPhoto Festival
Het Chassé parkeerdek is al jarenlang het centrum van het festival met hoge steigerconstructies waarin XXL-foto’s worden gespannen. Dit centrum krijgt een opvallende make-over. BredaPhoto zocht hiervoor de samenwerking met het architectenbureau MVRDV, één van de grootste bureaus van Nederland. De Rotterdammers weten elke vraagstelling te vertalen in een origineel en spraakmakend ontwerp, denk bijvoorbeeld aan de Markthal in Rotterdam.
Zes meter hoog paviljoen zonder dak
The Infinity Path beslaat de hele omvang van het plein op de Chassé Promenade. De open structuur, het paviljoen heeft bijvoorbeeld geen dak, geeft met zijn wanden ruimte aan de fotografie van het festival. Totaal wordt de installatie zes meter hoog, een uitkijkpost waar het publiek op kan lopen om de werken vanuit een heel ander perspectief te bekijken. De installatie in Breda maakt de bijzondere architectuur van het plein zichtbaar, door de patronen en glooiing van het plein te volgen. MVRDV voegt als het ware een derde dimensie toe aan het lijnenspel van het oorspronkelijke ontwerp van het plein, gemaakt door West 8. Normaal gesproken is dit patroon van lijnen alleen zichtbaar als je van bovenaf op het plein neerkijkt, maar nu wordt het ontwerp letterlijk opgetild en zichtbaar gemaakt. De lijnen vormen hierdoor de wanden van een tijdelijk Bredaas fotomuseum zonder dak.
BredaPhoto en samenhang met andere kunstvormen
Het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival vindt plaats van 5 september tot en met 21 oktober en toont het beste van de internationale en hedendaagse fotografie. Gerenommeerde kunstenaars exposeren zij aan zij met de nieuwe generatie. Het thema van de achtste editie is To Infinity and Beyond. Maar het festival wil op een artistiek innovatieve en uitdagende manier fotografie ook presenteren in samenhang met andere kunstvormen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec om 07:30 uurHoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’
20 jun om 15:30 uurBij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming…
‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’
26 apr om 07:30 uurOp 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed…
Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?
16 feb om 07:30 uurKunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…
Reactie toevoegen