Mobiele, lichtgewicht voetgangersbrug wint Duurzaamheidsprijs Staal 2014
De bedenker van de innovatieve, verplaatsbare voetgangersbrug is Frank de Groof van EventBridge BV. Een team van Movares zorgde voor het ontwerp en de technische uitwerking. De EventBridge wordt onder andere ingezet als voetgangersbrug bij sportevenementen zoals wielerwedstrijden. Bij dit soort evenementen kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als toeschouwers het parcours oversteken. Een brug als tijdelijke ongelijkvloerse kruising is dan een oplossing. Organisatoren kiezen echter alleen voor een tijdelijke brug als deze snel en eenvoudig kan worden opgezet en afgebroken, omdat anders de kosten te hoog worden.
Losse stalen onderdelen die met eenvoudige pen- en gatverbindingen in elkaar worden gezet
De Groof begreep dat en stelde daarom twee eisen aan het ontwerpteam: de brug moest met twee tot drie man en een kraan in twee uur kunnen worden opgebouwd en alle onderdelen van de brug moesten met één vrachtwagen kunnen worden vervoerd. Om aan deze eisen te voldoen heeft Movares gekozen voor een beperkt aantal losse stalen onderdelen die met eenvoudige pen- en gatverbindingen in elkaar worden gezet. Verder is veel aandacht besteed aan het beperken van de afmetingen en het gewicht van de onderdelen om te zorgen dat ze allemaal op een vrachtwagen passen.
Uiteindelijk heeft dat geleid tot vier hoofdelementen: een bruglichaam, poten, trappen en enkele schoren. Deze onderdelen kunnen op de grond worden geassembleerd, waarna een kraan de brug optilt en binnen een paar minuten op zijn plek zet.
De EventBridge heeft een maximale overspanning van 14 meter en een doorrijhoogte van 4,6 meter. De trappen kunnen zowel in het verlengde als dwars op bruglichaam worden aangebracht. Door de modulaire opbouw kunnen eenvoudig verschillende bruggen naast of achter elkaar worden geplaatst.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep 2024Architecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Reactie toevoegen