MIX architectuur ontwerp 14 CLT-woningen in Kerckebosch Zeist
Buurtschap Elix bestaat uit twee vrijstaande woningen, acht twee-onder-een-dakwoningen en vier rijwoningen. Alle woningen zijn gericht op de gedeelde tuin in het binnengebied én op de bosrijke omgeving. Door de woningen onderling te laten verspringen is iedere woning herkenbaar en toch gelijkwaardig. De verspringende ligging vormt een sterk collectief en mooie sculpturen in het landschap. Ook blijven bestaande bomen bewaard én ontstaan terrassen met uitzicht en privacy.
Duurzame leefstijl
Niet het soort woningen, maar de duurzame leefstijl is de verbinder binnen Elix. De toekomstige bewoners stemden hun woning al in een vroeg stadium samen met de architect af op hun persoonlijke woonwensen en op de bijzondere locatie. Hiervoor ontwikkelde MIX architectuur een uitgebreide toolbox met ruime keus in opbouwen, trappen, terrassen, gevelopeningen, terrasafwerkingen en indelingen. Ook bij de inrichting van het binnengebied worden bewoners betrokken. Zij overleggen samen hoe zij deze ruimte met elkaar en de natuur willen delen.
Maximale natuurbeleving
Om de collectiviteit te benadrukken en een mooi open binnengebied te creëren, zijn de woningen getrapt: hoe dichter bij het midden, hoe lager. De woningen zijn gericht op het centrale samenzijn. De in hoogte variërende daken worden groen ingevuld voor een rijk natuurlijk landschap. Optioneel zijn de dakterrassen voor nog meer interactie met en beleving van de omgeving. Brede puien in de woonkamers richten zich op het landschap en de gezamenlijke tuin. De getrapte uitvoering, afwijkende plint en het groen in de gevels zorgen samen voor een zorgvuldige inbedding in het landschap.
Gezond en prettig wonen
De woningen zijn zo circulair mogelijk ontworpen. Ten eerste worden ze uitgevoerd in cross laminated timber (CLT). Verder wordt voor de installaties gebruikgemaakt van een droge opbouw, onder andere door een computervloer die zorgt voor flexibiliteit op de lange termijn. De woningen krijgen onder meer houtvezelisolatie, isovlasdaken, een hectarvloer en bamboe gevelbekleding. De natuurlijke en ecologische materialen passen bij de bosrijke omgeving van Kerckebosch. Ze worden duurzaam geproduceerd en verwerkt en zorgen voor een gezond en prettig woonklimaat. De woningen krijgen ten slotte een duurzame energievoorziening door middel van pv-panelen en een warmtepomp. Alle afzonderlijke elementen komen in materialenpaspoort Madaster dat hergebruik mogelijk maakt. Duurzame en klimaatbestendige oplossingen staan ook in de collectieve buitenruimte centraal. Denk bijvoorbeeld aan waterwinning, voedselproductie en compostering.
Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
Opdrachtgever voor Elix is BPD. Het landschapsontwerp is van LOOSvanVLIET. Verder werken aannemer Eco+Bouw, installatieadvieseur Visietech en constructeur Solid Timber met MIX architectuur aan dit project. In Kerckebosch – een natuurinclusieve gebiedsontwikkeling die in 2019 de prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit won – ontwierp MIX architectuur ook Hei en Jij (2015), Life in the Woods (2017), Fier op de Hei (2018) en appartementengebouwen Berkenveste en Dennenveste (2020).
Meer informatie over Elix is op de website van MIX architectuur te vinden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Reactie toevoegen