‘Misschien wel de meest duurzame school van Nederland’
Vanaf de eerste schetsen is het gebouw volledig inricht volgens de eisen voor het behalen van de BREAAM Excellent certificering. Na de oplevering eind 2015 heeft het gebouw het certificaat ook daadwerkelijk ontvangen. Tijdens het ontwerpproces is voortdurend vooruit gekeken naar de gebruiksfase met betrekking tot levensduur van materialen, schoonmaak en technisch onderhoud. Van alle materialen is vooraf een levenscyclusanalyse gemaakt. Dit heeft inzichtelijk gemaakt wat het gebruik op de lange termijn is. Niet alleen in opzichte van geld, maar ook in middelen en milieuvoetprint.
Een product dat hierbij naar voren kwam was het heterogeen vinyl van Tarkett. Zowel bij dagelijks als periodiek onderhoud dient reinigingsgemak hier de mens. Vinyl vloerbekleding van de serie Acczent Excellence 80 is toegepast in zowel hallen als drukbelopen verkeersruimten. De vloerbekleding heeft een hoge slijtweerstand dankzij de TopClean XP oppervlaktebehandeling. Hierdoor is er minder water en reinigingsmiddel nodig om de vloer schoon te houden. De collectie is bovendien vrij van ftalaten en heeft een minimale uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen (VOS-emissies) met waarden die tien keer onder de Europese norm liggen. In de lokalen wilde ROC Friese Poort graag zachte vloerbedekking. Hier is gekozen voor de luchtreinigende Airmaster van Desso.
Door kritisch en bewust te acteren tijdens de materiaalkeuze in het ontwerpproces heeft DP6 architectuurstudio het doel bereikt dat ze voor ogen hadden: een duurzaam schoolgebouw neerzetten. ROC de Friese Poort in Drachten heeft misschien wel het duurzaamste schoolgebouw van Nederland.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Reactie toevoegen