Mies van der Rohe centraal in SCHUNCK* Glaspaleis Heerlen
Titel van de expositie is: ‘MIES & de erfenis van het modernisme’. Vijf renovatieprojecten worden belicht: S.R. Crown Hall, 860-880 Lake Shore Drive, Huis Tugendhat, Robert F. Carr Memorial Chapel en Verseidag Krefeld.
Filmportret
Uniek is het 20 meter brede en 20 minuten durende filmportret van deze topwerken (preview: schunck.nl/architectuur/ miesvanderrohe/expositie/). Nooit eerder werd Mies’ werk zo artistiek en indringend geportretteerd. De kijker ervaart door de bewegende beelden de unieke sfeer, materialiteit en gebruikswaarde van Mies’ gebouwen en ruimtes. Aspecten die van eminent belang zijn bij herbestemming en renovatie. De expositie toont met tekeningen, originele bouwelementen, materiaal, collages, maquettes etc. hoe precair dat behoud is. Mies’ secure materiaalgebruik vraagt immers om renovatie op basis van nauwgezet onderzoek. Daarnaast beschrijven we zijn 80 gerealiseerde bouwwerken kort. En natuurlijk staan er her en der Mies-meubels in SCHUNCK*, waaronder enkele originele.
Wat is er verder te doen?
De thematiek wordt uitgediept in een ruim aanvullend programma. OMA, Mecanoo, Chipperfield, Wiel Arets, Gunny Harboe, Ivo Hammer en vele anderen werken mee aan symposia in SCHUNCK* en op de technische universiteiten van Aken, Eindhoven, Luik en Hasselt. Daarnaast zijn er excursies, films, stadswandelingen en lezingen. ‘MIES & de erfenis van het modernisme’ biedt alles bij elkaar een uniek interactief en visueel onderzoek. Een buitenkans voor architecten, studenten en liefhebbers, erfgoed- en renovatiespecialisten en (kunst)historici.
Waarom in Heerlen?
Mies was een grote inspirator voor de stedelijke ontwikkeling van Heerlen. De jonge stad hoorde in de eerste helft van de 20e eeuw bij de architectonische avant-garde. Ruim 100 gebouwen uit die tijd bepalen nog steeds de identiteit van Heerlen en omgeving. ‘MIES & de erfenis van het modernisme’ opent de ogen voor die schatten. Ruim veertig van zulke gebouwen fungeren als Heerlense spiegel voor de meesterwerken van Mies. Als de stad beseft hoe baanbrekend die gebouwen destijds waren, denkt zij extra goed na over hun functie, erfgoedwaarde en de wijze waarop hun verval moet worden gestopt. Mies van der Rohe was afkomstig uit Aken, op 20 kilometer van Heerlen. Het Ludwig Forum in Aken brengt later dit jaar een ‘zuster’-expositie met de MoMA-collages van Mies van der Rohe.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt 2024Bij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep 2024De transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug 2024In de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Reactie toevoegen