Mariniersgebouw op Marineterrein door studenten getransformeerd
Met het afstudeeronderwerp transformeren de studenten Joris Gesink, Sebastiaan van Heusden en Quinten Boumann het 'rigide en inflexibele Marinegebouw tot een bruisende co-working space'. Zij kwamen voor het ontwerp met het idee om het gebouw over de lengte-as door midden te zagen, waarbij één helft wordt gesloopt. ‘‘Het is een volledig nieuwe manier van transformeren’’ zegt hun begeleider Hans Philips, ‘‘en het is een geweldig voorbeeld voor hoe dit soort gebouwen uit de jaren 80 nuttig gebruikt kunnen worden’’.
Ontwerp
Naast het bestaande deel wordt een nieuw te bouwen deel geplaatst. Door de toevoeging van deze nieuwbouw ontstaan er drie zones. Het bestaande deel bevat eenvoudige kantoorunits, alle ondersteunende functies bevinden zich in de nieuwbouw. Deze zones zijn verbonden door de derde zone, de verbindingszone. Bij elke activiteit die anders is dan werken achter een bureau, moet de oversteek gemaakt worden door de verbindingszone. De verbindingszone bestaat uit labyrintische loopbruggen en trappen die de zones en verdiepingen met elkaar verbinden.
De verbindingszone was een bewuste keuze om coworking te stimuleren, waarbij gedeelde gemeenschappelijke ruimtes centraal staan. Door de oversteek in het nieuwe Mariniersgebouw te maken, wordt de kans op toevallige ontmoetingen tussen medewerkers vergroot, wat de inspiratie door interactie ten goede komt.
Amsterdamse Silicon Valley
Met de transformatie van een bestaand gebouw op het Marineterrein zijn Gesink, van Heusden en Boumann afgelopen juni met het eindcijfer 9.5 afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. “Het afstudeerproject is Archiprix waardig”, aldus Johanna Gunther, hoofd architectuur van de HvA.
De gemeente Amsterdam is samen met de Start-Up Delta van Neelie Kroes zoekende naar nieuwe functies en gebruikers voor het Marineterrein en de jonge ingenieurs zijn er van overtuigd dat hun ontwerp het startsignaal zal geven voor de ontwikkeling van de Amsterdamse Silicon Valley. Het trio gaat een ontwerpstudio starten om hun gelijkgestemde visie te vertalen naar de praktijk en gaan zich richten op transfomatie projecten.
Bron: Hogeschool van Amsterdam
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug om 07:30 uurIn de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Reactie toevoegen