MARIN ontwikkelt drijvend mega-eiland als toekomstige leefruimte
“In een tijd van zeespiegelstijging, overbevolkte steden en een toenemend aantal activiteiten op zee, is het verhogen van dijken en het opspuiten van zand misschien niet de meest effectieve oplossing,” aldus Olaf Waals, projectmanager en bedenker van het concept, in een persbericht van MARIN. “Drijvende havens en steden zijn een innovatief alternatief dat aansluit bij de Nederlandse maritieme traditie.”
Blauwe toekomst
Het drijvende eiland van MARIN is een oplossing die duurzaam gebruikmaakt van zeeën en oceanen, iets wat door overbevolking en verstedelijking alsmaar belangrijker wordt. Het drijvende eiland kan volgens MARIN één tot vijf kilometer groot worden en is voor diverse doeleinden in te zetten:
- ontwikkelen, opwekken, opslaan en onderhouden van duurzame energie op zee (offshore wind, getijdenenergie, golfenergie, drijvende zonnepanelen);
- op- en overslag voor de kust in gebieden met weinig infrastructuur;
- kweken van voedsel, zoals zeewier en vis, en;
- wonen en recreëren dicht bij het water.
Obstakels
Er zijn nog veel obstakels te overwinnen eer een oplossing zoals deze in de praktijk kan worden gebracht. Enkele uitdagingen die het persbericht van MARIN meldt: hoe ontwikkelen we drijvende ‘megaconstructies’ die sterk en veilig zijn in stormen en stroming? Hoe worden deze systemen aan elkaar en aan de zeebodem verbonden? Hoe organiseren we het verkeer en vervoer? Wat is de invloed ervan op het water eronder en eromheen? Et cetera.
MARIN doet hier onderzoek naar middels computersimulaties en modelproeven in het Offshore Bassin (40x40 meter), waar wind, golven en stroom op schaal kunnen worden nagebootst. Zie ook bovenstaande video, of bezoek de website van MARIN voor meer informatie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Watercoalitie: 'Onvoldoende maatregelen kabinet Schoof'
27 sep om 07:30 uurWater wordt in de gebouwde omgeving een steeds belangrijker issue. Niet voor niets werd de politiek daar deze…
Jubileum voor Vakbeurs Openbare Ruimte
24 sep om 07:30 uurPrecies twintig jaar geleden werd de eerste en meteen succesvolle editie gehouden van de Vakbeurs Openbare…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Reactie toevoegen