Lotus complex zet toon in stedelijk gebied
Het complex van ruim 150.000m2 bestaat uit 3 kantoorgebouwen van elk 21 verdiepingen, verbonden door een tussengebouw zonder verdiepingen waarin men een winkelcentrum, restaurant en bank aantreft. Onder het geheel bevindt zich een ondergrondse parkeergarage van vier verdiepingen.
Draaiend complex
De glazen gevel staat centraal in het ontwerp van het Lotus complex. Deze straalt een constante ‘beweging’ uit door de dynamisch gekromde gevelonderdelen. Elk van de drie gebouwen is als een trapezium gevormd, met de breedste zijde gekromd. Hierdoor lijken de gebouwen om het centrum van het complex te draaien, waar een zonnedak voor natuurlijk licht in het verbindende gebouw en zelfs tot in de parkeergarage zorgt.
Het wervelende effect wordt bijgestaan door een andere ontwerpkeuze. De korte zijdes van de trapeziumgevormde gebouwen veranderen namelijk per twee verdiepingen lichtelijk van vorm: één kant wordt langer, terwijl de andere korter wordt. Zo steekt telkens één kant van een gebouw boven de onderste verdiepingen uit.
Halfgeopende bloem
De façade accentueert nog eens dit effect. De gevelelementen zijn zo geïnstalleerd dat er een ‘opening’ per twee verdiepingen lijkt te ontstaan, wat de gebouwen een uiterlijk als ‘de huid van een gordeldier’ geeft.
Tezamen vormen de gebouwen een ruimtelijke structuur die ‘gedeeltelijk een gelijkenis vertoont met een halfgeopende bloem die op het water drijft’, aldus architectenbureau SPEECH. Dit idee leidde tot de benaming van het complex, Lotus, bedacht door de opdrachtgever MR Group. Het project werd eind 2014 opgeleverd.
Meer informatie vindt u op de website van SPEECH.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Reactie toevoegen