Lente-akkoord brief over EPC-aanscherping woongebouwen
Het blijkt zeer moeilijk om woongebouwen met een EPC van 0,4 te realiseren. Uit recent onderzoek van Nieman in opdracht van de RVO blijkt dat er tot nu toe slechts één woongebouw is gerealiseerd dat voldoet aan de aangescherpte EPC-eis. Dit is een project met stadsverwarming in Amsterdam.
Eindpunt technische mogelijkheden
Er blijken nauwelijks woongebouwen te zijn gerealiseerd die op gebouwniveau voldoen aan de aangescherpte EPC van 0,4 per 1 januari 2015. Dit ligt niet aan het ambitieniveau van de opdrachtgevers: diverse corporaties en ontwikkelaars hadden wel degelijk hoge ambities en hebben hun uiterste best gedaan. Bij appartementen lijken we, op gebouwniveau, bij het eindpunt van de huidige technische mogelijkheden te zijn aangekomen. Er zijn verschillende oorzaken voor het verschil met grondgebonden woningen: een lager rendement voor collectieve systemen, te weinig dakoppervlak voor zonnecellen bij meer dan vijf bouwlagen, meer warmteverlies door een hoger glaspercentage en meer aansluitingen in de gevel voor balkons en galerijen.
Gebiedsmaatregelen (EMG) om aanvullend een lage EPC te realiseren blijken in de praktijk weinig toepasbaar, behalve voor stadsverwarming. Dat komt omdat de EMG als voorwaarde stelt dat de duurzame energie binnen een straal van 10 km moet worden opgewekt en dat er gelijktijdigheid moet zijn in het ontwikkelen van de duurzame energiebron en het project. In de praktijk blijkt dit niet werkbaar.
Tijdelijk EPC-aanscherping
De partners in het Lente-akkoord vragen daarom de minister om tijdelijk (bijvoorbeeld gedurende twee jaar) een EPC van 0,5 voor woongebouwen met meer dan vijf bouwlagen als eis te hanteren. De extra tijd moet worden benut om verder te onderzoeken hoe de EPC bij woongebouwen naar beneden kan worden gebracht, danwel hoe gebiedsmaatregelen toepasbaar kunnen worden gemaakt. Ook doen de partners voorstellen hoe de EMG praktischer gemaakt kan worden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Reactie toevoegen