Labelsprong van G naar C voor Rijksmonument in Velsen
Het Raadhuis Velsen is een monumentaal pand uit 1965, ontworpen door de vooraanstaande Nederlandse architect W.M. Dudok. De renovatie is gestart in december van 2012 met als doel, het aanwezige asbest veilig te verwijderen, de klimaatbeheersing te verbeteren en het energiegebruik te verlagen. Een complex renovatietraject dat onlangs is afgerond.
Energiebesparende maatregelen
Het gebouw voldeed niet meer aan de moderne eisen. Om het pand weer up-to-date te krijgen, is onder andere een Warmte Koude Opslag (WKO), warmteterugwinning in de klimaatinstallatie, isolatie, energiezuinige TL5-verlichting met daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie en LED-verlichting toegepast. Deze maatregelen dragen, naast de labelsprong van G naar C, ook bij aan het comfort en een betere klimaatbeheersing in het gebouw. Raadhuis Velsen werd in dit traject ondersteund door gebouwverduurzamer INNAX GEBOUW & OMGEVING.
Duurzame renovatie
Steven Lehman, projectleider gemeente Velsen: ‘Het omzetten van duurzaamheidsdoelstellingen in praktische oplossingen is een uitdaging. Als struikelblok kan je de hoge initiële investering noemen. Communicatie naar het bestuur en de inwoners van Velsen is dan ook heel belangrijk geweest in dit traject. Het is zaak om de hogere investeringskosten te verantwoorden met de langere termijnopbrengsten en de positieve milieueffecten die we behalen. Dat is in dit project heel goed gelukt met onder andere als resultaat de labelsprong van G naar C.’
Raadhuis
Het Raadhuis (circa 8.000 m2) vormt, samen met de naastgelegen nieuwbouw, het stadhuis van Velsen. Kenmerkende gebouwelementen zijn de 50 meter hoge toren met het carillon, de typische Dudok-gevels en de over het plein uitstekende raadzaal.
Projectteam
Het projectteam verantwoordelijk voor deze renovatie bestaat uit BBN Adviseurs, Gebouwverduurzamer INNAX GEBOUW & OMGEVING, Adviesbureau Broomans en PG. Kuijpers & Zonen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Reactie toevoegen