Laatste fase nieuwbouw Europees Octrooibureau opgeleverd

Foto: © David Rozemeyer
Voor een project van 90.000 vierkante meter kantooroppervlak en 1.750 werkplekken is het complex in bijzonder korte tijd gerealiseerd. Ontwerp en bouw van het kantoorgebouw werden binnen vijf jaar afgerond. Op 25 juni 2014 werd de eerste steen gelegd door premier Mark Rutte, waarna in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdgebouw in juni 2018 is geopend.
De laatste fasen van het project behelsden de sloop van het oude, uit 1973 stammende kantoorgebouw (op enkele meters van de nieuwbouw), de nieuwbouw van de ondergrondse techniekruimten en fietsenstalling, de landschapsinrichting en de realisatie van een 16.000 m2 grote vijverpartij met een waterval van 315 meter lang. Ook dat alles is nu opgeleverd.
100.000 vierkante meter glas
Behalve een prettige werkomgeving voor ongeveer 2.000 medewerkers en vele bezoekers, is met het complex een landmark voor Rijswijk gecreëerd. Het transparante ontwerp van de architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel uit Parijs en Dam & Partners Architecten uit Amsterdam komt, onder andere door de toepassing van 100.000 vierkante meter glas en de imposante vijver rondom het gebouw, goed tot z’n recht. De creatie is elegant, slank en transparant, met aan beide zijden een voorzetgevel die de lucht weerspiegelt en naadloos overgaat in het Nederlandse landschap. Het is het voor het eerst in Nederland dat een gebouw van deze omvang, hoogte en slankheid – 107 meter hoog, 156 meter lang en slechts 13 meter breed – door middel van een stalen hoofddraagconstructie is opgetrokken.

Design & construct
TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros waren gezamenlijk verantwoordelijk voor zowel het design als de engineering en bouw. “Grootste uitdagingen waren de zeer korte ontwerptijd en de bouwtijd”, aldus Michel Hoogendoorn, directeur projectrealisatie J.P. van Eesteren. “Dat gold ook voor al het werk dat we nog verricht hebben in de laatste fasen, terwijl het hoofdgebouw al in gebruik was. Zoals het vrijwel zonder overlast ontmantelen van het bijna 40 jaar oude kantoorgebouw op 11 meter afstand van het nieuwe pand. We zijn er erg trots op dat het allemaal gelukt is, onder andere door de inzet van alle betrokken TBI-collega’s en de goede samenwerking tussen alle partijen, waaronder de architecten.”
Vijver met duurzame techniek
Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Moderne architectuur, techniek en duurzaamheid werken hier goed samen. Mede door de toepassing van modulair bouwen was het mogelijk binnen één week modulaire installaties op een verdieping aan te brengen. Veel techniek gaat schuil in het kantoorgebouw en onder de grond. In de vijver wordt het water opgevangen, gebufferd en gefilterd. Het wordt eveneens ingezet voor koeling van de IT-ruimtes en het HVAC-systeem (heating, ventilation, air conditioning) én voor beïnvloeding van de bodembalans van de duurzame Warmte-Koude Opslag.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep 2024Architecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei 2024Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei 2024In een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt 2024De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Reactie toevoegen