Koning opent nieuwbouw Nieuwe Baarnsche School
Het twee bouwlagen hoge schoolgebouw, uitgevoerd in een afwisselend patroon van lichtkleurige baksteen, is gebaseerd op de klassieke driedeling met in het midden een hoofdgebouw met zadeldak. Boven de entree met luifel prijkt het in beton uitgevoerde logo van de school. Dit geeft het pand een grandeur die bij binnenkomst versterkt wordt door de hoogte van de centrale hal. Hier worden bezoekers hoffelijk ontvangen. Tegelijkertijd is dit punt de ruimtelijke schakel tussen het hart van het gebouw en de aangrenzende plekken die bestemd zijn voor onderwijsactiviteiten.
De actieve school
De architect koos voor een opzet in clusters. Elk cluster is voorzien van een onderwijsplein met daaromheen een aantal leslokalen. Dit resulteert in een nagenoeg gangen loos gebouw. Spring zette in op deze indeling om een zo groot mogelijke diversiteit aan verblijfsplekken te realiseren. De ruim 500 leerlingen van de NBS worden hierdoor gestimuleerd om buiten het vaste leslokaal alle ruimten in het gebouw te gebruiken en daar, overeenkomstig het pedagogisch beleid van de school, met plezier individueel of in groepsverband te leren, werken, ontmoeten of creatief bezig te zijn.
Interieur
Geheel in lijn met de koninklijke uitstraling van het exterieur werd voor het interieur een origineel paleiselijk concept ontwikkeld. Bijzondere vloerpatronen, vorstelijk bordeauxrood behang, een rode loper voor elk leslokaal en een statige kroonluchter in de aula completeren het totaal beeld van de NBS als majesteitelijk gebouw.
Frisse School klasse B
De Nieuwe Baarnsche School is een Frisse School geclassificeerd in klasse B. Niet alleen de ruimtelijke opzet, met plafondhoogtes tot 3,20 meter, en het uitgekiende luchtventilatiesysteem dragen bij aan deze classificering. Het moderne pand is ook voorzien van een warmte-koude opslag in de bodem, profiteert van veel daglichtinval en heeft dynamische led verlichting waarmee de gewenste kleur en hoeveelheid licht per lokaal kan worden ingesteld.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Reactie toevoegen