Welke opgaven op het gebied van klimaatadaptatie spelen er in jouw buurt en gemeente? Een nieuw, handig dashboard toont de urgentie en kansen die er liggen.
Kansen klimaatadaptatie per buurt
Samen met de Hogeschool van Amsterdam en Climate Adaptation Services (CAS) ontwikkelde Deltares het Buurtdashboard. Op deze website kunnen gemeenten zien hoe klimaatbestendig buurten zijn. Dit helpt die gemeenten te bepalen welke opgaven in een buurt urgent zijn of kansen te ontdekken voor klimaatadaptatie.
Sociaal-economisch
Naast fysieke eigenschappen zijn er ook sociaal-economische indicatoren in opgenomen. Gemeenten krijgen zo inzicht in hoe groen een buurt is, waar dit groen ligt (in openbaar gebied of juist in niet-openbaar gebied), welke gevoelstemperaturen het meest voorkomen op een hete zomerdag en hoeveel procent van de inwoners niet goed kan rondkomen of zeer eenzaam is. Deze laatste indicatoren zijn belangrijk bij het bepalen hoe kwetsbaar een buurt is voor hitte.
Statistieken interessant
De buurtstatistieken zijn bovendien eenvoudig te vergelijken met buurten van hetzelfde wijktype of met de rest van de gemeente. Ook voor andere partijen die met klimaatadaptatie aan de slag willen, zijn de statistieken interessant.
Veel informatie in het dashboard komt direct uit de Klimaateffectatlas, die sinds 2012 wordt beheerd door Stichting CAS (Climate Adaptation Services) en sinds 2020 in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze atlas is in 2007 ontstaan, omdat verschillende provincies en kennisinstellingen op een laagdrempelige manier landelijke klimaatinformatie toegankelijk wilden maken. Ook worden er regelmatig gegevens uit bronnen van het KNMI, CBS en RIVM aan toegevoegd.
Bron: Biind
Beeld: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Reactie toevoegen