Vrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. De maatregel zal echter nog niet per 1 juli van kracht worden, zo meldt het platform KAN (klimaatadaptief bouwen mét de natuur). Voor alle specifieke info organiseert KAN binnenkort wel een webinar.
Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen
Het accommoderen van nestvoorzieningen voor mussen, gierzwaluwen en vleermuizen wordt verplicht bij het realiseren van nieuwbouw. Deze regel wordt ingevoerd bij de eerstvolgende wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Het Bbl is sinds 1 januari 2024 de opvolger van het Bouwbesluit. Wanneer de nestvoorzieningen-verplichting in werking treedt, is nog niet bekend. Wél is duidelijk dat dit niet per 1 juli 2024 zal zijn.
De landelijke minimumeis in het Bbl voor verblijfsvoorzieningen voor gebouwafhankelijke soorten is in het najaar van 2023 in internetconsultatie gebracht. Momenteel worden de reacties van die internetconsultatie verwerkt. In 2024 volgt het proces om de wijziging van het Bbl te publiceren. De Omgevingsregeling, waarin de specifieke eisen aan de verblijfsvoorzieningen worden vastgelegd, gaat nog voor deze zomer in internetconsultatie. Ter ondersteuning van het voorschrift werkt het ministerie van BZK momenteel ook aan een infoblad, in samenwerking met o.a. de bouwsector en natuurorganisaties. Het streven is dat dit infoblad voor het einde van 2024 klaar is.
Rijwoning
Per 110 vierkante meter gesloten gevel- en dakoppervlakte (vergelijkbaar met een rijwoning) moet straks ten minste één voorziening voor de huismus en één voor de gierzwaluw worden gerealiseerd. Daarnaast moet een gebouw ook beschikken over hangoppervlakte voor vleermuizen. Deze oppervlakte moet ten minste 2% bedragen van de netto verliesoppervlakte van de dichte gevel en het dak (bepaald volgens NTA 8800, met een minimum van 1 m2). De voorzieningen mogen per bouwblok gecombineerd worden. Huismussen, gierzwaluwen en ook vleermuizen zitten namelijk het liefst bij elkaar.
De benodigde voorzieningen hoeven niet per se te bestaan uit ingemetselde nestkasten. Je kunt ook denken aan toegankelijke spouwen, horizontale richels op de buitenmuren, dakoverstekken waar zwaluwen hun nesten onder kunnen maken of ruimte onder de dakpannen door het vogelschroot weg te laten of enkele pannen hoger te leggen.
Zie voor meer informatie de Rapportage verblijfsvoorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen (VPR Consultants en Nieman) en de KAN-brochure Nestkastjes in de nieuwbouw, met veel tips voor architecten, ontwikkelaars en bouwbedrijven.
Webinar
KAN organiseert op 30 mei aanstaande een webinar over de nestvoorzieningen. Hoe kun je bij nieuwbouw rekening houden met vleermuizen, met vogelsoorten als gierzwaluwen, huismussen en zwaluwen, en met insecten? Op donderdag 30 mei (10.00 tot 11.00 uur) vertelt Eric Michels (Vivara Pro) je alles wat je wilt weten over deze nestvoorzieningen. Claudia Bouwens, programmaleider KAN Platform, is de moderator van het webinar. Zij zal ook een overzicht geven van de stand van zaken rond de wettelijke eisen aan nestvoorzieningen.
Bron: KAN
Foto boven: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen