'Kleinste huis ter wereld’ uit Amersfoort staat te koop in Londen
Het huis werd in 2010 voor ‘slechts’ 120.000 pond gekocht door gebiedscurator Schipper Bosch. De belegger en ontwikkelaar kwam samen met Dyvik Kahlen Architects tot een volledig nieuw interieur en liet dat in Amersfoort bouwen bij de gelieerde Timmerwerkplaats. Dit interieur werd vervolgens samen met een nieuwe achtermuur en dak naar Londen vervoerd en in het kleine huisje getakeld.
Ruimtelijke kwaliteit
Om persoonlijke redenen (Schipper Bosch-directeur Bart Schoonderbeek en zijn vrouw hadden destijds drie kinderen) was het uitgangspunt van de woning dat een gezin van vijf personen er kan verblijven. “Ook een klein huis kan veel ruimtelijke kwaliteit hebben”, aldus Schoonderbeek. “Bovendien is ruimte schaars in Londen, dus het is een uitdaging om te benutten wat er al is.”
De woning biedt alle elementen die je mag verwachten: een douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, opbergruimtes en een tuin. Dat je kunt douchen terwijl je op het toilet zit en dat je over het keukenblok heen naar de bovenruimte moet, zijn een gevolg van de efficiënte inrichting.
Elke centimeter telt
Schoonderbeek over de ingrijpende verbouwing: “Bij Schipper Bosch worden we blij van bijzondere projecten. Het gaat om kansen zien, ruimte benutten, een plek nieuw leven geven. Wij kijken op een andere manier naar steden. Dat doen we in Amersfoort, met het succesvolle herontwikkelproject De Nieuwe Stad, maar dat geldt ook in Londen voor The Small House, zoals wij hem noemen.”
De herinrichting was een hele opgave. Schoonderbeek: “Met deze omvang telt elke centimeter. Om die reden zijn de woonelementen allemaal vervlochten in de constructie.” Zo werkt het bed mee aan de stabiliteit van het kleine bouwwerk, is de verlichting geïntegreerd in de plafonds, zitten er extra bedden in de vloer en loop je via het keukenplatform naar de ‘slaapkamer’.
“Positionering en indeling maken kwaliteit. Maar ook met materialen willen we iets hoogstaands neerzetten.” In The Small House is dan ook gebruikgemaakt van massieve vloerdelen, leer, marmer en goede coating. Bovendien werd een minituin toegevoegd met een (uiteraard opklapbaar) bankje.
Tweeling
De familie Schoonderbeek maakt zelf uiteindelijk geen gebruik van The Small House. De komst van een tweeling maakte dat alsnog onmogelijk. “Voor zeven personen is het écht te klein.”Hoewel de vraagprijs hoog lijkt voor de beperkte ruimte die je hebt, is het relatief gezien een koopje. De gemiddelde huizenprijs op Richmond Avenue, waar ook het voormalig onderkomen van Tony Blair staat, ligt op 1,8 miljoen pond.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Reactie toevoegen