Jonge architect ontwerpt stad in woestijn met zeezout
Geboers raakte geïnspireerd door het Sahara Forest Project, waarin onderzoekers zeewater splitsen in water en zout. Met dit concept bedacht hij een project om het gefilterde water te gebruiken in kassen om gewassen te verbouwen, terwijl het zout wordt ingezet als bouwmateriaal. Zo creëert hij een gesloten ecosysteem zonder restafval.
Zo sterk als beton
De oud-student van de TU Delft experimenteerde met zout in eigen oven tot hij stevige bouwstenen had gebakken. “Die heb ik toen getest op hun sterkte,” aldus Geboers in een interview met de Gelderlander. “Zout bleek niet zo goed bestand tegen trekkrachten, maar het houdt zich zeker net zo goed als beton en ijs tegen drukkrachten. Dat maakt het geschikt om boog- en koepelconstructies mee te bouwen.” Het zout laat in dunne lagen licht door, heeft een felle witte kleur en kan 3D-geprint worden.
Voor zijn afstudeerproject ontwierp Geboers met het concept een stad van de toekomst. Daarmee won hij twee prijsvragen: Challenge Stad van de Toekomst en The science of future cities. Met het budget van deze prijzen wil hij zijn concept verder uitbouwen om op de Innovatie-estafette 2016 zijn idee te presenteren.
Kijk voor meer informatie op de website van Geboers: The Salt Project.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen