Jerusalem als eerste bestaande buurt aardgasvrij en van hout
Binnen 20 werkdagen worden de woningen van Jerusalem gesloopt en opnieuw gebouwd met het totaalproduct Blokje Om van Dura Vermeer. De woningen zijn gebaseerd op houtskeletbouw, waardoor de woningen duurzaam en comfortabel zijn en snel gebouwd kunnen worden. Om de woningen aardgasvrij te maken, gebruikt Talis een combinatie van beproefde technieken die nog niet eerder op deze manier zijn toegepast.
Bewoners kiezen massaal voor aardgasvrij
De woningen zouden in eerste instantie een aardgasaansluiting krijgen, omdat aardgasvrij bouwen voor de corporatie financieel niet haalbaar was. Toch werd uiteindelijk een oplossing gevonden met een subsidie van de provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en een korting op de verhuurdersheffing. Het is de eerste aardgasvrije buurt in Nederland binnen de bestaande bouw.
Een nieuwe (links) en oude woning in de buurt Jerusalem.
Bewoners hadden zelf de keuze of ze een aardgasvrije woning of op een woning op aardgas wilden. Bijna alle bewoners kozen voor aardgasvrij. Enkele huurders zijn nog niet om, maar de woningen worden zo gebouwd dat ze later alsnog kunnen omschakelen.
Beproefde installaties en duurzame materialen
De woningen krijgen acht zonnepanelen en twee zonnecollectoren, een zonneboiler en een doorstroomboiler. De zonneboiler bevat 290 liter water en wordt verwarmd met de zonnecollectoren. Volgens Dura Vermeer wordt deze techniek voor het eerst op deze manier toegepast en staat hij garant voor warm water en een warme woning.
De keuze voor houtbouw past bij het duurzame karakter van het nieuwe Jerusalem. Hout is herplantbaar en heeft veel minder impact op de aarde dan andere bouwmaterialen. Daarnaast is de inzet van groot materieel beperkt en zijn de elementen snel te monteren. Hout biedt een comfortabel binnenklimaat en onderzoek toont aan dat bewoners zich gelukkiger voelen in een houten woning.
Investeren in duurzaamheid
Aardgasvrij bouwen is de norm, ook voor sociale woningbouw. De kosten hiervoor zijn aanmerkelijk hoger dan bouwen met een gasaansluiting. Hier komt een dilemma om de hoek kijken voor woningcorporaties. Het is de kerntaak van corporaties om betaalbare sociale huurwoningen te realiseren voor mensen met een lager inkomen. Investeringen in duurzaamheid leveren hogere bouwkosten op, die niet terugverdiend kunnen worden via de huur. “Duurzaamheid is belangrijk, maar betaalbaarheid voor onze huurders is nog belangrijker”, aldus Ronald Leushuis, bestuurder bij Talis. Hoe graag corporaties ook aan de opgave willen voldoen, er moeten keuzes gemaakt worden. Als het aan Talis ligt, moeten er de komende tijd duidelijke politieke keuzes worden gemaakt die ruimte geven aan de woningcorporaties om aan hun taken te voldoen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov 2024Veel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Reactie toevoegen