Innoveren voor de gebouwen en gebieden van morgen
Het mag geen geheim zijn dat de bouw- en vastgoedsector langzaam verandert. Vaak wordt krampachtig vastgehouden aan traditionele processen, waarbij hoge faalkosten en materiaalverlies aan de orde van de dag zijn. Zeker met de hoge landelijke en mondiale duurzaamheidsambities aan de horizon moet dit systeem kantelen. “We weten dat zo’n omschakeling niet vanzelf gaat”, vertelt Anke Verhagen van Rabobank.
“Thema’s als circulariteit, energietransitie en gezondheid vormen grote opgaven voor de toekomst. Toch zien we dat de versnelling binnen deze onderwerpen niet vanzelf gaat en daar willen we met de Rabobank Innovation Challenge een lans voor breken.” Partijen krijgen de vraag om anders te denken en te vernieuwen. “Daarbij gaan we op zoek naar krachtige ideeën die een invulling geven aan oplossingen voor de grondstoffenproblematiek, energie-efficiëntie, en slimmere en gezondere gebouwen”, vertelt De Bondt.
Circulair ondernemen desk: € 100 miljoen gefinancierd
De nadruk op deze onderwerpen komt niet uit de lucht vallen en zien we al langere tijd terugkomen in diverse klantprogramma’s van de bank. Zo werd de statement ‘Wij willen de huisbankier van de energietransitie zijn’ geponeerd, met onder meer als uitgangspunt om de drempels voor verduurzaming van de gebouwde omgeving weg te nemen. “Iedereen kent de label C-ambitie voor kantoren, maar dat is eigenlijk de minimale basis", reageert Verhagen. “De kunst is op een hogere ambitie in te zetten en daarnaast de verduurzamingsslag in energie te combineren met circulariteit en gezondheid. Daarnaast moeten we ons buigen over hoe we de eindgebruiker bewegen om te kiezen voor een duurzame woning of kantoor?”
Circulair beton Freement van Heembouw, genomineerd in de categorie Circulariteit
De ‘push’ richting circulariteit lijkt goed te verlopen voor Rabobank. Met de Circulair Ondernemen Desk is ondertussen 100 miljoen euro uitgezet voor circulaire projecten. “Over tien jaar moeten we de helft minder primaire grondstoffen gebruiken en over dertig jaar moeten we alleen nog herbruikbare grondstoffen en elementen toepassen”, gaat De Bondt verder. “De groeiende interesse voor financiering laat zien dat het circulariteitsstreven aan populariteit wint.”
Het volledige artikel over de Rabobank Innovation Challenge leest u in de Building Holland Special, een co-productie van Stedebouw & Architectuur en Duurzaam Gebouwd. U vindt de special op de beursvloer van Building Holland. Komt u ook?
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen