Icefjord Centre zweeft boven UNESCO beschermde vallei
Gebogen dak
Het ontwerp van het Deense architectenbureau versloeg de voorstellen van enkele grote namen in de architectenwereld, waaronder Snøhetta en Kengo Kuma and Associates. Volgens de jury won Dorte Mandrup de competitie vanwege het ‘poëtische, simpele en visionaire ontwerp’ dat het natuurgebied in zijn waarde laat.
Het Icefjord Centre wordt een uitkijkpunt en expositiehal waar ‘dynamisch leren’ centraal staat. Het gebouw lijkt op een enorme, houten dakspant dat zich in een boog over het ruige natuurgebied uitstrekt. Het middelste gedeelte steekt uit en lijkt zo boven de Sermermiut Vallei te zweven. Bijzonder aan het ontwerp is het met hout beklede dak dat aan beide uiteinden van het gebouw de grond raakt en bezoekers toegang biedt tot een uitkijkpunt, met weidse uitzichten over de vallei.
© MIR
Expositiehal
Het interieur is ontworpen als een extensie van het exterieur. Het plafond is met dezelfde houten panelen bekleed en de geometrie van zowel het plafond als de gevel zorgt voor vloeiende bewegingen die de diverse uitzichten omlijsten. In de expositiehal wordt de 4.000 jaar aan erfgoed in het Icefjord gebied getoond en leert men over ijs, menselijke geschiedenis en evolutie, zowel lokaal als globaal.
In het gebouw wordt ook ruimte gereserveerd voor een café, cadeauwinkel en kantoor- en onderzoeksruimtes. Het gebouw wordt gerealiseerd door de Overheid van Groenland, Qaasuitsup Kommunia en de Deense organisatie Realdania en moet in de herfst van 2020 voltooid zijn.
© Dorte Mandrup Arkitekter
UNESCO Werelderfgoed
Het project voor het Icefjord Centre is gestart na de benoeming van het gebied als UNESCO Werelderfgoed in 2004. In het gebied bevindt zich onder andere de bekende Jakobshavn gletsjer (ook wel de Sermeq Kujalleq), die het overgrote deel van het ijs in Groenland voortbrengt. De gletsjer wordt hierom al honderden jaren onderzocht om meer te weten te komen over het klimaat.

Het winnende ontwerp van Dorte Mandrup Arkitekter voor het Icefjord Centre in Groenland. © MIR
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Ecosysteemdiensten groeien sterk in waarde
28 feb om 07:30 uurDe natuur biedt de maatschappij tal van voordelen en diensten. Deze zogeheten ecosysteemdiensten hebben een…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Reactie toevoegen