Huurwoningen Soest gerenoveerd tot NOM mét prefab gevels
Hans Kerkhof van BAM legt uit waarom dit zo’n positieve ontwikkeling is: “Deze cementgebonden afbouwplaat voldoet aan alle eigenschappen die nodig zijn om er gerobotiseerde steenstrips aan te kunnen verlijmen. Hiervoor vond het lijmen doorgaans handmatig plaats, wat ontzettend arbeidsintensief is. Nu kan de leverancier van de gevels veel sneller en voordeliger produceren, waarmee de productiecapaciteit van NOM-gevels is verdubbeld van 8 naar 16 elementen per dag.”
Voor NOM-projecten is deze kostenbesparing erg noodzakelijk. Door te bouwen met het NOM-keurmerk is BAM in staat opdrachtgevers zekerheid te bieden als het gaat het terugverdienen van de kosten door het behaalde energievoordeel.
Om de garantie van het NOM-keurmerk te kunnen waarmaken, is het noodzakelijk om lage productie- en bouwkosten te combineren met een zo duurzaam mogelijk resultaat. Bij de optimalisering van het concept werd vastgesteld dat het handmatig aanbrengen van steenstrips te veel tijd in beslag nam en teveel geld kostte. Met de Powerpanel H2O blijkt het mogelijk de steenstrips wel binnen de acceptabele tijdslimiet te verlijmen.
In de fabriek van gevelleverancier Gevelelementen Noord-Holland zijn de prestatie van de gevel uitgebreid getest. Ook na een half jaar in de klimaatkast, waarin de constructie op extreme temperatuurverschillen is getest, ontstonden er geen scheurtjes in de steenstrips. De prefab gevel voldoet aan de kwaliteiten die je van een gevelplaat mag verwachten: watervast, vorstbestendig, brandveilig en stootvast. De gevelplaat kan daarbij op verschillende bevestigd worden: door middel van schroeven, maar ook door te nieten of te nagelen. Dat laatste kan opnieuw tijdswinst opleveren.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Reactie toevoegen