Hoe meer groendaken hoe mooier
Toen het dak en de boeiboorden van de Karmelflat in Heerlen vervangen moest worden, koos Weller voor een groendak. Chrétien Bijlmakers, adviseur Bedrijfsbureau van Weller: “Het gebouw bestaat uit een begane grond met entree en bergingen met daar bovenop een woontoren van zestien verdiepingen. Vanuit deze woonlagen kijk je op het dak van de begane grond.” Een groendak was het eerste waar Technisch Beheerder Ivo Spaubeek aan dacht. “Niet alleen uit duurzaamheidsoverwegingen, maar ook uit esthetische. Het uitzicht van de overwegend oudere bewoners van de flat was niet ideaal. Bovendien hoorden we geluiden over hoge temperaturen en een ‘teerlucht’ bij warm weer.”
Dak onder water gezet
Er werd gekozen voor een sedumdak aangevuld met kruiden. “Een belangrijk punt is uiteraard de sterkte van de constructie,” stelt Bijlmakers. “Een nat sedumdak is zwaar en bovendien kun je te maken krijgen met lekkages. Om er zeker van te zijn dat het dak waterdicht is, is het dak onder water gezet na het leggen van de wortelwerende dakbedekking Universal WS van BMI Icopal. Pas daarna zijn de drainage en beplanting aangebracht.” Weller maakt al jaren gebruik van Universal van BMI Icopal. Naast de kwaliteit en levensduur geeft Bijlmakers als belangrijke reden dat Weller geen open vuur bij werkzaamheden op het dak wil. Met Icopal Universal kunnen door middel van hete lucht waterdichte lassen worden gemaakt.
Tevreden bewoners
Spaubeek is blij met het eindresultaat. “Als de bewoners op een warme zomerdag een raam open hebben of op het balkon zitten, ervaren ze dat de buitenlucht koeler aanvoelt en fris ruikt. Daarnaast is het uitzicht verbeterd. Vooral de lagere verdiepingen ervaren een ‘tuingevoel’.” Bijlmakers: “Het bedrijf dat ons groenbeheer verzorgt, moet een paar keer per jaar het dak op voor onderhoud, maaien en besproeien. Ondanks een kleine subsidie van de gemeente Heerlen voor het aanleggen van het groendak, liggen de totale kosten voor zo’n dak dan ook hoger. Dat hebben we er graag voor over.”
Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021.
De hele editie is hier te downloaden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt 2024Bij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’
20 jun 2024Bij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming…
‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’
26 apr 2024Op 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed…
Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’
27 feb 2024Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…
Fusie van belangen bevordert duurzame woningbouw
9 jan 2024Eind deze maand gaan experts en betrokkenen in het seminar De Bewoner Centraal 2.0 (30 januari, Utrecht) dieper…
Reactie toevoegen