Hoe maak ik mijn woonwijk beweegvriendelijk?
Landschapsarchitect Mathijs Dijkstra, van MD Landschapsarchitecten en betrokken bij Gezonde Stad Groningen, en Dayenne L’abee, van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), organiseren op donderdag 10 april tijdens de Week van de Openbare Ruimte, 7-11 april in Putten, een workshop over beweegvriendelijke woonwijken.
Een vitale en beweegvriendelijke wijk nodigt bewoners uit om te bewegen. Bewegen draagt bij aan gezondheid, woongenot en zelfredzaamheid. In toenemende mate zijn de inwoners van onze steden en dorpen ouderen. Zij worden bovendien steeds ouder en willen volwaardig aan de samenleving blijven deelnemen. Dit stelt andere eisen aan de woon- en leefomgeving, vooral als ouderen kwetsbaar dreigen te worden.
Gemeenten hebben door de scheiding van wonen en zorg extra taken gekregen. Zij staan voor de opgave om woonwijken vitaal en beweegvriendelijk te maken. Met alle vragen die daarbij horen. Hoe kun je de inrichting van de fysieke ruimte afstemmen op de versterking van zelfredzaamheid van burgers? En wat betekent dit voor de openbare ruimte? Welke functies zijn nodig en tot welke inrichtingseisen leidt die ontwikkeling, als het niet meer afgewenteld kan worden op de AWBZ? Niet alleen voor gemeenten maar ook voor andere disciplines, zoals stedenbouwkundigen en architecten, zijn antwoorden op deze vragen cruciaal. De workshop helpt u op weg om die antwoorden te formuleren.
Kijk voor meer informatie op www.weekvandeopenbareruimte.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Reactie toevoegen