Het lukt niet om alle sociale huurwoningen op tijd te verduurzamen
Dat is de conclusie van Finance Ideas, die in opdracht van branchevereniging voor corporaties Aedes een rapport opstelde. Finance Ideas onderzocht de meerjarige investeringsplannen van corporaties en de geplande renovaties. Alle woningcorporaties spraken in 2013 af dat alle woningen in 2020 energielabel B moesten hebben. De plannen werden vastgelegd in het Energieakkoord. De doelstelling blijkt vier jaar later een onhaalbare kaart. Sterker: volgens de onderzoekers kan de doelstelling pas in 2030 gehaald worden.
Er moet meer geld bij
Het is niet zo dat de woningcorporaties geen actie ondernemen om de doelstelling te behalen. De komende jaren wordt 10 miljard euro uitgetrokken om energie slurpende woningen te verbouwen. Niet genoeg, schrijft Finance Ideas. Er moet minstens 5,9 miljard euro bij om alle woningen van energielabel B te kunnen voorzien. Duizelingwekkende en niet zomaar op te hoesten bedragen, die maken dat volgens de huidige vooruitzichten slechts 117 van de 334 onderzochte corporaties de duurzaamheidsdoelstelling behalen.
Druk met Woningwet
Vooral in grote steden valt het verduurzamen van sociale huurwoningen zwaar. Woningcorporaties hebben in Nederland 2,3 miljoen woningen, 30 procent van de Nederlandse woningmarkt. De uitstoot van alle huishoudens is op jaarbasis zo’n vier ton aan CO2, voornamelijk door stoken. Aedes-voorzitter Marnix Norder reageert in Trouw dat de corporaties zich de afgelopen jaren vooral hebben beziggehouden ‘met de nieuwe Woningwet en de daarbij horende ingrijpende reorganisaties’.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Reactie toevoegen