Hervormen en verbinden van wonen, zorg en pensioenen
Ook zouden pensioenfondsen hun deelnemers kunnen uitbetalen in zorg- of woondiensten. Dit zou overmatig collectief sparen kunnen voorkomen en tegelijkertijd kunnen bijdragen aan meer financiële veerkracht voor individuele huishoudens.
Niet onomstreden
De genoemde voorstellen in de bundel zijn zeker niet onomstreden. Over een aantal zaken zitten de auteurs wel op één lijn. Zo delen zij de opvatting dat de komende jaren verdere, ingrijpende hervormingen nodig zijn om het wonen, de zorg en de pensioenen niet alleen betaalbaar maar ook toegankelijk en van voldoende kwaliteit te houden. De solidariteit binnen en tussen bevolkingsgroepen die aan de basis ligt van deze stelsels staat onder druk en zal de komende decennia opnieuw moeten worden vormgegeven. Over de onderliggende doelen, de richting en het tempo van de benodigde hervormingen lopen de opvattingen en aanbevelingen van de auteurs echter uiteen.
Veel onderzoek
De bijdragen in deze bundel laten zien dat er al veel onderzoek wordt gedaan naar de toekomst van wonen, zorg en pensioenen. In de praktijk wordt bovendien op tal van plaatsen al geëxperimenteerd met vormen van innovatieve en intersectorale dienstverlening. Maar tevens wordt duidelijk dat er nog veel kennisvragen resteren.
Met de bundel wordt niet beoogd om pasklare antwoorden te geven hoe wonen, zorg en pensioen met elkaar verbonden moeten worden. De bundel moet gezien worden als een bijdrage aan een maatschappelijk debat over de toekomst van wonen, zorg en pensioenen.
Wonen, zorg en pensioenen. Hervormen en verbinden is voorbereid onder leiding van dr. Wendy Asbeek Brusse en prof.dr. Cor van Montfort in samenwerking met de directie Kennis & Verkenningen van het directoraat-generaal Wonen en Bouwen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Meer weten? Download hier het rapport Wonen zorg en pensioenen. Hervormen en verbinden
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Reactie toevoegen