Herstructurering Spoorzone Ede door Movares en Mecanoo
De gemeente Ede herontwikkelt het oostelijke deel van de stad, de Veluwse Poort. De spoorzone speelt hierin een belangrijke rol. De stationsomgeving vormt het scharnier tussen stad en natuurgebied en moet stedenbouwkundig en landschappelijk goed worden ingepast. Door een aansprekende architectonische vormgeving en een optimale integratie van utilitaire gebouwen, civiele kunstwerken, publieke ruimte, spoortechnische infrastructuur en vervoersmodaliteiten gaan bezoekers het station en de omgeving ervaren als een levendig en aangenaam centrum voor de Veluwe Poort. De visie van de combinatie Movares-Mecanoo bleek in de aanbestedingsfase het meest succesvol op de competitieonderdelen.
Herkenbaar ontwerp
Binnen de spoorzone wordt het door de combinatie Movares en Mecanoo architecten ontworpen nieuwe station een landmark voor de hele regio. Het ontwerp kenmerkt zich door een goed gekozen samenhang en een rustige uitstraling. De natuurlijke omgeving dient als vertrekpunt voor de karakteriserende materialisering die de gebouwen en het stationsplein verbindt en daarmee de identiteit van de plek benadrukt. De slanke verticale kolommen en opengewerkte houten overkapping van het station zorgen voor een diffuse daglichttoetreding en een bijzonder uitzicht op de monumentale Mauritskazerne en de Veluwe. De geconcentreerde vervoersstromen bieden reizigers korte afstanden tussen verschillende vervoersmodaliteiten. Het duurzame ontwerp zal tevens sociaal veilig zijn door het overzichtelijke karakter, de transparantie en de ruime reizigerstunnel.
Integraal werken met BIM
Een belangrijk aspect in het project Spoorzone Ede is de integrale aanpak. De ontwerpers gaan samenwerken in ontwerpateliers waardoor de optimale samenhang van het ontwerp gewaarborgd is. Om diverse technische disciplines op elkaar af te stemmen wordt gewerkt in een gezamenlijk 3D-model, onderdeel van BIM (Bouw Informatie Management). BIM faciliteert een werkwijze waarbij een bouwwerk in zijn verschillende levensfasen eerst virtueel tot stand komt, voordat het daadwerkelijk gebouwd wordt. Het virtuele bouwwerk is een soort digitale maquette, waarin alle vormen van informatie op elkaar worden afgestemd en waarin eventuele fouten vroegtijdig aan het licht komen. Deze aanpak leidt tot een efficiënt bouwproces en lagere faalkosten. BIM betekent een totaal andere manier van denken en werken. Movares en Mecanoo hebben ruime ervaring in bouwen met BIM.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug om 07:30 uurIn de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug om 07:30 uurWat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
Reactie toevoegen