Herstructurering Campus Erasmus Universiteit: parkeren integraal onderdeel
“In de oude situatie was de oriëntatie erg rommelig en onduidelijk. Met vier verschillende entrees was de inrichting van de openbare ruimte pover, grotendeels gedomineerd door maaiveldparkeren en zonder veel samenhang met de gebouwen. Bovendien was de ontwikkelingsflexibiliteit erg slecht: de meeste gebieden waren bezet door parkeren. Kortom: als de universiteit nog een paar jaar op dezelfde voet door zou gaan, met ‘planning op projectschaal’ (in zichzelf gekeerd gebouwen neerzetten met een parkeerterrein er naast), zou de campus een parkeerterrein worden. De universiteit zou bovendien nieuwe gronden moeten verwerven voor verdere uitbreidingen.”
Was er een tekort aan parkeerplekken?
“Er was kwantitatief wel sprake van genoeg plekken, maar om in de toekomst vooruit te kunnen was het herzien van het parkeren als het ware een vorm van achterstallig onderhoud op stedenbouwkundige schaal. Zonder dit vraagstuk op te lossen kon de universiteit niet aan een nieuwe toekomst beginnen.”
Hoe is parkeren opgelost?
“We hebben de parkeeropgave als volgt opgevat: de parkeergarage moest geen ‘domme infrastructuur’ worden maar juist een integraal onderdeel van het campus concept: laagdrempelig verbonden met de rest van het terrein en voor de arriverende automobilist fungerend als de ‘rode loper‘ van de campus. Binnen een zeer kosteneffectief ontwerp is dit gelukt door slim gebruik te maken van het hoogteverschil (de garage staat nog geen meter in het grondwater en sluit met trappenpartijen en vides aan op de openbare ruimte) en door in te zetten op twee eenvoudige architectonische elementen: een uitgesproken plafond en mooi ontworpen trappenhuizen. Verder was de opdracht hoe eenvoudiger hoe beter, geen visuele ruis.”
Het betreft een integrale gebiedsontwikkeling – wat betekent dat voor de parkeeropgave in het plan?
“Parkeren is een integrale opgave, sterker nog: je merkt tegenwoordig bij stedenbouw en masterplanning dat vrijwel altijd het parkeren een cruciaal thema en bottleneck is: het vormt meestal de basis voor een realistische ontwerpoplossing.”
Over de integrale gebiedsontwikkeling van de Erasmus Univesriteit verscheen in Stedebouw & Architectuur onlangs een artikel . Hieronder kunt u dit artikel downloaden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug om 07:30 uurWat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
Reactie toevoegen