Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

Het Pepergasthuis (bron: Wikimedia Commons)
Onderhoud gevels en daken
Er staan diverse werkzaamheden aan de buitenkant op het programma. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met het monumentale karakter en historische uitstraling van het gasthuis. Het gehele gebouw krijgt nieuwe daken, waarbij de oorspronkelijke dakpannen behouden blijven. Alle houtwerk wordt gecontroleerd op houtrot, waar nodig hersteld en opnieuw geschilderd in de huidige kleur. Verder wordt beschadigd metselwerk en voegwerk hersteld en het stucwerk hersteld, gereinigd en geschilderd.
Een historische woning met eigentijds wooncomfort
De 29 woningen worden gemoderniseerd, zodat ze meer comfort bieden. Ze krijgen een nieuwe keuken, badkamer en toilet, een nieuwe elektra groepenkast en rookmelders. Er komt betere isolatie op de zoldervloer en een nieuwe mechanische ventilatiebox die stiller en energiezuiniger is. Ook krijgen de woningen nieuwe, geïsoleerde dakramen en dakkapellen. Op plaatsen waar isolatieglas niet mogelijk is wordt achterzetbeglazing geplaatst. “Het is een monument, daardoor zijn de mogelijkheden voor verduurzaming beperkt”, vertelt Elles Dost, bestuurder Lefier. “We kunnen geen zonnepanelen of warmtepompen plaatsen, wel verbeteren we de isolatie. Met de aanpassingen hebben bewoners straks een karakteristieke, historische woning met eigentijds wooncomfort. En ze hoeven daarvoor geen huurverhoging te betalen.”
Akkoord bewoners
Bewoners van het Pepergasthuis geven aan dat ze blij zijn met het onderhoud, álle bewoners stemden in met het voorgestelde onderhoudsplan. Na hun akkoord is het project nu van start gegaan. De werkzaamheden kunnen hinder opleveren voor bewoners, al proberen Lefier en aannemer Jurriens Noord de overlast zoveel mogelijk te beperken. Wordt het bewoners teveel, dan is er een rustwoning beschikbaar waar ze kunnen verblijven als er in hun huis wordt gewerkt.
Het Pepergasthuis
Het Pepergasthuis is gesticht in 1405 als onderkomen voor arme pelgrims. Het bestaat uit 29 sociale huurwoningen, een kerk, een eetzaal met historische keuken, een Voogdenkamer en een hoftuin. In 1989 kwam het in handen van (een van de voorgangers van) Lefier, die het restaureerde en daarna de verhuur van de huizen verzorgde. Enkele jaren geleden had Lefier plannen om het Pepergasthuis te verkopen. Maar eind 2020 zijn de gemeente, de beoogde koper en Lefier met elkaar overeengekomen dat Lefier eigenaar blijft van het Pepergasthuis.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Reactie toevoegen