Grootschalige gebiedsontwikkeling Woerden opgeleverd
Het totale plan bestaat uit drie deelplannen: Noord, Midden en Zuid. Een levendig woongebied met een goede verbinding tussen stationsgebied en binnenstad was het doel van de gebiedsontwikkeling. Een ontoegankelijk, verontreinigd en afgesloten terrein moest spoedig worden aangepakt, wat resulteerde in een Europese aanbesteding in 2008 om beide doelen te combineren in één integraal plan.
Inclusiviteit
In de realisatie zijn 205 woningen gerealiseerd voor jong en oud, voor een ruime en smalle beurs: stadswoningen, appartementen, penthouses en zelfbouwcasco’s. Prijsklassen variëren van sociale huur tot vrije sector huur- en koop. Tevens is er horeca (’t Zusje en Gare du Pompidou) gevestigd in de voormalige Wasserij, is er een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd voor 85 auto’s en vindt men vier nieuwe bruggen, waaronder de Nelson Mandelabrug, de schakel tussen de binnenstad en het station.
Duurzaam stedelijk gebied
Door hergebruik van de reeds beschikbare materialen en transformatie van een aantal bestaande gebouwen op het eiland, in combinatie met de toepassing van duurzame en mooi verouderende materialen, is het Defensie-eiland duurzaam in materiaalgebruik en toekomstbestendig. Zo zijn oude klinkers hergebruikt in de nieuwe bestrating en zijn de schoorsteen, de Wasserij en de te behouden textielgebouwen hersteld en nieuw leven ingeblazen. Wat niet alleen een duurzame en circulaire oplossing was, maar ook de historie van de plek voelbaar en tastbaar maakt.
Ook is er veel aandacht voor gezondheid, welzijn en een verbetering van het verblijfsmilieu. Om Defensie-eiland duurzaam aantrekkelijk te maken is de auto zoveel mogelijk geweerd uit het straatbeeld. Een bewuste keuze om de groene en waterrijke woonbeleving te versterken. Het eiland beschikt daarnaast over diverse recreatieve wandel- en fietsroutes, de woningen zijn energiezuinig, hebben een hoge isolatiewaarde, pv-panelen en een zonneboiler. De stadswoningen op Noord zijn opgeleverd met een opgetilde tuin met teelaarde voor waterberging, geluiddemping en een prettige groene beleving voor insecten, vogels en bewoners.
Samenwerking marktpartijen en overheid
Vanaf eind 19e tot eind 20e eeuw deed het eiland dienst als centrale werkplaats voor herstel van kleding, tenten en andere uitrusting van het leger. Na het vertrek van Defensie verwierf de gemeente Woerden met behulp van Provincie Utrecht het eiland van de Rijksoverheid. Zij heeft de integrale herontwikkeling via de Europese aanbesteding gegund aan De Wasserij CV (ontwikkelcombinatie Blauwhoed en VORM). De Wasserij CV was verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig- en bestemmingsplan, de sanering, renovatie en het bouw- en woonrijp maken en droeg het risico voor het realiseren van alle opstallen. Dit gebeurde in nauwe samenspraak met omwonenden en nieuwe bewoners.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen