Groningen stelt maatregelen wateroverlast vast
In het waterschap Noorderzijlvest worden de komende jaren in het Westerkwartier drie waterbergingsgebieden ingericht. Daarnaast gaan de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest verder met het ophogen en verstevigen van enkele honderden kilometers kade in hun waterschap. Deze maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat we in Groningen en Noord-Drenthe ook de komende decennia droge voeten houden. De werkzaamheden voor de waterberging starten in 2015 en zijn naar verwachting rond 2020 gereed. Dan moeten ook de boezemkaden op hoogte zijn.
Provinciale Staten bespreken de nieuwe normen naar verwachting in december.
Veiligheid
Door de klimaatverandering gaat het vaker en harder regenen. De zeespiegel stijgt en de bodem daalt verder, in Groningen vooral door de aardgaswinning. Onze boezemsystemen, het stelsel van kanalen, meren en sloten, kunnen daardoor het water moeilijker op zee lozen. Daarom is er op land meer ruimte nodig om overtollig water op te kunnen vangen. De waterschappen hebben hier de afgelopen jaren al waterbergingsgebieden voor ingericht en kaden langs de boezem opgehoogd. Om problemen in de toekomst te voorkomen, zijn er nu verdere maatregelen nodig.
Onderzoek
Hunze en Aa's beschikt op dit moment over voldoende waterbergingsgebieden. In Noorderzijlvest zijn drie bergingsgebieden in het Westerkwartier. Het gaat hier om Dwarsdiep, De Dijken (Bakkerom) en Driepolders. De omwonenden en grondeigenaren zijn via informatiebijeenkomst en keukentafelgesprekken geïnformeerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat er tot 2050 geen gemaal in Lauwersoog nodig is voor de afwatering van Groningen en Drenthe.
Natuurontwikkeling
De drie waterbergingsgebieden liggen in het gebied dat is aangewezen voor de aanlevering van het Nationaal Natuurnetwerk (Ecologische Hoofdstructuur), een netwerk van belangrijke natuurgebieden in ons land. Door de werkzaamheden te combineren, worden twee belangrijke maatschappelijke doelstellingen in een keer gerealiseerd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Reactie toevoegen