Gemeenten aan de slag met leegstand
De gemeenten zijn bang dat de toenemende leegstand voor verpaupering gaat zorgen, wat weer een negatief effect heeft op de stedelijke omgeving. Inmiddels zijn gemeenten Lelystad, Arnhem, Almere, Rijswijk en Nijmegen bezig met het volledig doorbelasten van de OZB aan eigenaren of gaan dat binnenkort doen. Volgens gemeente Lelystad heeft de maatregel al tot succes geleid.
Ontevreden
Verschillende eigenaren hebben laten weten niet blij te zijn met de maatregel. Zo vindt Beroepsvereniging VastgoedPRO dat zij worden gestraft voor iets waar ze niks aan kunnen doen. “Een eigenaar zit er niet op te wachten dat een pand leeg staat, want dan wordt er niks verdiend," aldus voorzitter Sjoerd Meijers. "Als de OZB dan ook nog eens volledig doorbelast wordt, worden ze dubbel gepakt. Als gemeenten denken dat panden hierdoor sneller verhuurd worden, dan hebben ze het echt mis. Het zal geen enkel verschil maken.”
Gratis verhuur
Gemeente Hengelo pakt de leegstand anders aan. In de stad staan tachtig winkelpanden leeg, die de gemeente gratis wil verhuren aan ondernemers met een goed idee voor een winkel. Hiermee wil Hengelo jonge ondernemers een kans geven en tegelijkertijd de leegstand terugdringen. Inmiddels hebben tien eigenaren hun pand beschikbaar gesteld en hebben vijftien ondernemers zich aangemeld. Afspraak is dat als ze worden uitgekozen, ze een half jaar geen huur hoeven te betalen.
Structureel probleem
De leegstand van winkels en kantoren is een structureel probleem in Nederland. Uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving bleek eerder dit jaar al dat leegstand onder kantoren opnieuw is toegenomen: ruim 17% begin dit jaar, ten opzichte van 12% in 2010. Ook bij veel verzorgingshuizen dreigt inmiddels veel leegstand; Het Kadaster zocht uit dat er potentieel drie miljoen m2 leeg kan komen te staan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov 2024Voor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov 2024Met een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Reactie toevoegen