Gedateerd woongebied transformeert in waterrijk stadspark
De kracht van de totaalvisie voor Centrum-Zuid is dat bestaande kwaliteiten als het water en het omspoelende landschap langs de randen worden ingezet om het gebied verder vorm te geven. Het waterrijke parklandschap vormt de basis waarbij de alzijdige gebouwen op een ontspannen wijze in het landschap staan. Het park verbindt oude en nieuwe gebouwen en legt directe verbindingen met fiets- en wandelroutes. MIX architectuur werkte in nauwe samenwerking met de gemeente, Rho Adviseurs, MAAK space, NBU en Qua Wonen aan deze stedenbouwkundige opzet.
Gevarieerd programma met koop en sociale huur
In Centrum-Zuid komen in totaal zes appartementengebouwen met een gevarieerd woonprogramma. Ruim de helft van de woningen is bestemd voor sociale huur. Door het winnen van de tender voor E en F is MIX architectuur de ontwerper van alle woningen in het gebied, 280 in totaal. Gebouw A en B zijn inmiddels in aanbouw. Naar verwachting start de NBU begin 2024 met de bouw van gebouw E.
Alzijdig paviljoen in het park
Het programma en de footprint van de gebouwen E en F komen sterk overeen. Toch is het karakter van de locaties – en dus de architectuur – verschillend. Gebouw E ligt midden in het park tussen bestaande en nieuwe gebouwen. Het waterrijke park spoelt rondom het alzijdige paviljoen. Het parkgroen klimt letterlijk tegen de gevel op waardoor gebouw en parklandschap maximaal met elkaar verweven zijn. Woningbrede, houten terrassen fungeren als sfeervolle buitenkamers en geven het met hout beklede gebouw een open en natuurlijke uitstraling. Dit groen onttrekt ook de halfverdiepte parkeerlaag aan het zicht. Boven de parkeerlaag is de begane grond met de entree en bergingen. Op deze laag ligt een intieme, groene hof met de individuele entrees. Door de individuele bergingen centraal in het gebouw te plaatsen en te omringen met woningen ontstaat een open plint met woningen direct aan het park.
Stoere sluitsteen met getrapte daktuinen
Gebouw F is de beëindiging van Centrum-Zuid en vormt het gezicht naar het Raadhuisplein. Het gebouw is met zijn markante massaopbouw de overgang tussen de luwte van het park en de reuring van het centrum. Het volume is hoog en stevig aan het plein en laag en ontspannen aan het park. Door de krachtige horizontale geleding in de gevels met een verspringend metselwerk grid, ingevuld met houten gevelvlakken, oogt het volume ondanks de verschillende gevels als één gebouw. Met de getrapte opbouw opent de groene woonhof in het hart zich naar de zon en ontstaan verspringende dakvlakken met natuurdaktuinen. De tussen de hof en het plein gelegen woningen aan de noordzijde profiteren extra van de hof door toevoeging van terrasruimte aan de galerij op de zonzijde. De doorzonwoonkamers combineren zo het uitzicht op het centrum met het genieten van de zon. Ook bij gebouw F is de parkeergarage halfverdiept en liggen de individuele bergingen centraal in het gebouw op de begane grond, rondom omsloten door appartementen.
Gezond en duurzaam woonmilieu
In het ontwerp is maximaal ingezet op een duurzame, klimaatadaptieve, natuurinclusieve en gezonde woon- en leefomgeving. Groene daken, buitenruimtes en gevels gaan hittestress tegen en zorgen voor vertraging en berging van regenwater. Het ontwerp van MAAK space voorziet in een grote verscheidenheid aan soorten beplanting gecombineerd met schuil- en nestmogelijkheden. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede. Een goed geïsoleerde gevelschil, passieve zonwering en intelligente installaties minimaliseren de energievraag. De benodigde energie komt uit duurzame bronnen die op de locatie aanwezig zijn: zon (pv-panelen), bodem (warmte-koudeopslag) en oppervlaktewater (aquathermie). Aantrekkelijke groene collectieve ruimten rond en in de gebouwen nodigen uit tot sociale interactie. Voorzieningen voor elektrische (deel)auto’s worden opgenomen in het plan. Eenvoudig toegankelijke fietsenbergingen en de aansluiting op wandel- en fietsroutes in het centrum stimuleren bewegen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Reactie toevoegen