Gedateerd woongebied transformeert in waterrijk stadspark

Beeld door YuconVR
De kracht van de totaalvisie voor Centrum-Zuid is dat bestaande kwaliteiten als het water en het omspoelende landschap langs de randen worden ingezet om het gebied verder vorm te geven. Het waterrijke parklandschap vormt de basis waarbij de alzijdige gebouwen op een ontspannen wijze in het landschap staan. Het park verbindt oude en nieuwe gebouwen en legt directe verbindingen met fiets- en wandelroutes. MIX architectuur werkte in nauwe samenwerking met de gemeente, Rho Adviseurs, MAAK space, NBU en Qua Wonen aan deze stedenbouwkundige opzet.
Gevarieerd programma met koop en sociale huur
In Centrum-Zuid komen in totaal zes appartementengebouwen met een gevarieerd woonprogramma. Ruim de helft van de woningen is bestemd voor sociale huur. Door het winnen van de tender voor E en F is MIX architectuur de ontwerper van alle woningen in het gebied, 280 in totaal. Gebouw A en B zijn inmiddels in aanbouw. Naar verwachting start de NBU begin 2024 met de bouw van gebouw E.

Alzijdig paviljoen in het park
Het programma en de footprint van de gebouwen E en F komen sterk overeen. Toch is het karakter van de locaties – en dus de architectuur – verschillend. Gebouw E ligt midden in het park tussen bestaande en nieuwe gebouwen. Het waterrijke park spoelt rondom het alzijdige paviljoen. Het parkgroen klimt letterlijk tegen de gevel op waardoor gebouw en parklandschap maximaal met elkaar verweven zijn. Woningbrede, houten terrassen fungeren als sfeervolle buitenkamers en geven het met hout beklede gebouw een open en natuurlijke uitstraling. Dit groen onttrekt ook de halfverdiepte parkeerlaag aan het zicht. Boven de parkeerlaag is de begane grond met de entree en bergingen. Op deze laag ligt een intieme, groene hof met de individuele entrees. Door de individuele bergingen centraal in het gebouw te plaatsen en te omringen met woningen ontstaat een open plint met woningen direct aan het park.

Stoere sluitsteen met getrapte daktuinen
Gebouw F is de beëindiging van Centrum-Zuid en vormt het gezicht naar het Raadhuisplein. Het gebouw is met zijn markante massaopbouw de overgang tussen de luwte van het park en de reuring van het centrum. Het volume is hoog en stevig aan het plein en laag en ontspannen aan het park. Door de krachtige horizontale geleding in de gevels met een verspringend metselwerk grid, ingevuld met houten gevelvlakken, oogt het volume ondanks de verschillende gevels als één gebouw. Met de getrapte opbouw opent de groene woonhof in het hart zich naar de zon en ontstaan verspringende dakvlakken met natuurdaktuinen. De tussen de hof en het plein gelegen woningen aan de noordzijde profiteren extra van de hof door toevoeging van terrasruimte aan de galerij op de zonzijde. De doorzonwoonkamers combineren zo het uitzicht op het centrum met het genieten van de zon. Ook bij gebouw F is de parkeergarage halfverdiept en liggen de individuele bergingen centraal in het gebouw op de begane grond, rondom omsloten door appartementen.

Gezond en duurzaam woonmilieu
In het ontwerp is maximaal ingezet op een duurzame, klimaatadaptieve, natuurinclusieve en gezonde woon- en leefomgeving. Groene daken, buitenruimtes en gevels gaan hittestress tegen en zorgen voor vertraging en berging van regenwater. Het ontwerp van MAAK space voorziet in een grote verscheidenheid aan soorten beplanting gecombineerd met schuil- en nestmogelijkheden. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede. Een goed geïsoleerde gevelschil, passieve zonwering en intelligente installaties minimaliseren de energievraag. De benodigde energie komt uit duurzame bronnen die op de locatie aanwezig zijn: zon (pv-panelen), bodem (warmte-koudeopslag) en oppervlaktewater (aquathermie). Aantrekkelijke groene collectieve ruimten rond en in de gebouwen nodigen uit tot sociale interactie. Voorzieningen voor elektrische (deel)auto’s worden opgenomen in het plan. Eenvoudig toegankelijke fietsenbergingen en de aansluiting op wandel- en fietsroutes in het centrum stimuleren bewegen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Dorps bouwen: draagvermogen en daadvermogen
22 apr om 07:30 uur 7 minIn zijn column voor Stedebouw & Architectuur schrijft Harrie van Helmond over hoogwaardige,…
Excursie: radicale herinrichting stadscentrum Tilburg
11 apr om 08:30 uur 3 minDe binnenstad van Tilburg heeft in korte tijd een metamorfose ondergaan. Ontdek nu de gemaakte keuzes rond de…
Essays over leefomgevingen van morgen met ‘Ode aan de stoep’
9 apr om 07:30 uurHoe zorgen we ervoor dat de fysieke leefomgeving goed is ingericht voor het versterken van gemeenschappen om zo…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Prijsvraag: regionaal ontwerpen aan gezondheid en geluk
27 mrt om 07:30 uurWil jij ook een steentje bijdragen aan het stimuleren van ruimtelijke kwaliteiten en het verbeteren van de…
Reactie toevoegen