Gemeente Den Haag pakt in de Binckhorst deels de regie terug

maandag 19 augustus 2024

In Den Haag wordt in de Binckhorst al bijna twee decennia gewerkt aan een van de grootste gebiedsontwikkelingen van Nederland. Daarbij ging men van het oorspronkelijk masterplandenken, waarbij veel door de overheid werd opgelegd, naar de uitnodigingsplanologie, waarbij de markt veel ruimte kreeg. Inmiddels lijkt er een balans tussen deze twee werelden te ontstaan, waarbij de gemeente weer meer de regie pakt.

De Binckhorst was ooit een industrie- en bedrijventerrein naast het centrum van Den Haag. In 2010, tijdens haar studie stedenbouw, maakte Charlotte Cammelbeeck (zie onder) voor het eerst kennis met het gebied. “Een van mijn eerste opdrachten was: maak een deelplan voor de Binckhorst. In 2006-2007 had OMA al een masterplan voor het gebied opgesteld, waarbij het zou worden getransformeerd tot een vrij grote woonwijk met een park in het midden. Zo’n masterplan stamde nog uit het ‘oude denken’, waarbij woonwijkjes helemaal werden uitgetekend.”

  • Binckhorst
    De Binckhorst is een wijk van ongeveer 125 hectare aan de zuidoostkant van het centrum van Den Haag. De Binckhorst maakt deel uit van stadsdeel Laak en is genoemd naar kasteel de Binckhorst. Het was ooit een locatie met industrie, vuilnisoverslag, enkele woningen en veel kantoren. Diverse spoorlijnen en de A12 grenzen aan de uit vier wijken bestaande Binckhorst. In de eerste transformatie (tot 2030) gaat het om 5000 woningen, 80.000 vierkante meter bedrijvigheid en een park. In totaal betreft de gebiedsontwikkeling 15.000 woningen, de bijbehorende banen en een groot stadspark voor heel Den Haag.

Uitnodigingsplanologie

De economische crisis van 2008 veranderde dit denken. Grote investeerders haakten af en de masterplanaanpak was niet langer haalbaar. Cammelbeeck: “Er is toen besloten dat de Binckhorst een pilot zou gaan worden voor de nieuwe Omgevingswet. Daarbij werd de oorspronkelijke PPS-constructie losgelaten. Het masterplandenken werd uitnodigingsplanologie. We gingen opnieuw naar de tekentafel en stelden als gemeente op hoofdlijnen regels vast, zoals hoeveel woningen we wilden realiseren - 5.000 - en hoeveel bedrijvigheid we daarbij wilden.
Vervolgens moest de markt, zonder dictaat van bovenaf, op basis van lichte kaders en denkrichtingen het werk doen. En dat vanuit de overweging dat de markt het waarschijnlijk het beste weet en daarom ook bepaalde waar iets ontwikkeld werd. Dit uitgangspunt betekende eveneens meer samenwerking: ieder plan moest in samenwerking met de gemeente tot stand komen, waarbij het vervolgens getoetst werd door een omgevingsteam.”

Regie kwijt

De nieuwe aanpak, met het initiatief meer bij de markt, bracht het risico dat de gemeente de regie kwijtraakte. “De schoen begint daar te wringen, omdat gebiedsontwikkeling heel lang duurt. Je nodigde marktpartijen uit tijdens een crisis, maar die was voorbij toen het omgevingsplan er lag. De woningmarkt was booming. Den Haag verwachtte dat er langzaam plannetjes zouden komen die de gemeente zou begeleiden, met toepassing van placemaking, zodat er een interessante wijk zou ontstaan.”
“De praktijk was echter ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. De marktpartijen wilden allemaal als eerste aan de slag gaan, zodat ze snel geld konden verdienen. Zo kreeg je op random plekken woontorens met bedrijfsruimtes en soms een enkele voorziening, maar geen wijk. De slinger sloeg echt naar de andere kant door. Het is een les die je daaruit kunt trekken: moet je alles overboord gooien of meer kijken naar een flexibele strategie die door de tijd kan meebewegen?”

Frank is een Binck, een van de landmarks in de Binckhorst; ontwerp; HVE-Architecten BV en Studio Leon Thier BV (foto: Peter de Ruig).

“Alles wat je nu vastlegt”, vervolgt Cammelbeeck, “ook in een omgevingsplan, gaat zo’n vijf tot tien jaar mee. Na die tijd moet je nog steeds werken met de visie en redenatie die daarachter zit, terwijl we inmiddels anders aankijken tegen het regie nemen. We hebben echter niet meer, of nog maar heel beperkt, het instrumentarium om de regie terug te pakken.”

 

  • Charlotte Cammelbeeck
    Charlotte Cammelbeeck (stedenbouw TU Delft, 2013) werkte in Den Haag aan verschillende ruimtelijke projecten, waaronder als projectmanager aan Binckhorst (2018-2021). Inmiddels is ze projectdirecteur Nieuw Delft en gemeenteraadslid in Den Haag (PvdA, met gebiedsontwikkelingen als Laakhavens, Binckhorst en het Central Innovation District in haar portefeuille).

 

Lees nu het complete verhaal over de Binckhorst in het digitale magazine Stedebouw & Architectuur, thema Gebiedsontwikkeling. Abonnees vinden het magazine in onze Acquire-bibliotheek. Heb je nog geen abonnement? Bekijk hier onze aanbiedingen.


Tekst: Peter Bekkering

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Gezondheid bevorderen in de openbare ruimte

28 aug om 07:30 uur

Een beweegvriendelijke leefomgeving nodigt uit tot sporten, spelen en bewegen. Op die manier kan dat een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen

23 aug om 07:30 uur

Na een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

8 keer natuur en vergroenen in een stedelijke omgeving

22 aug om 07:30 uur

Tijdens het laatste KAN Café sprak ecoloog Robbert Snep (Wageningen Universiteit & Research) uitgebreid…

Lees verder »
descriptionArtikel

Utrecht Nabij: ruimtelijk ordening biedt betere mobiliteit

20 aug om 07:30 uur

in de metropoolregio Utrecht wordt het instrument van de ruimtelijke ordening ingezet om de mobiliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Condities creëren voor duurzame stedelijkheid

16 aug om 07:30 uur

Als gasthoofdredacteur van ons themanummer Gebiedsontwikkeling dook Gert-Joost Peek diep in zijn vakgebied. Hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Eindafrekening van Kaderrichtlijn Water zal genadeloos zijn

14 aug om 13:00 uur

De doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water gaat Nederland bij de toetsing in 2027 niet halen. Dat vindt…

Lees verder »

Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?

8 aug om 07:30 uur

Wat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleurrijke tentoonstelling over tuindorpen en tuinsteden

7 aug om 07:30 uur

Voor een (inter)nationaal beeld over verleden, heden en toekomst van wonen in een gezonde, groene omgeving kun…

Lees verder »