'Focus moet minder liggen op economische groei'

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra (foto Arenda Oomen)
Veenstra staat nu een jaar aan het roer als rijksbouwmeester. In die rol adviseert hij gevraagd en ongevraagd over de architectuur en de stedelijke omgeving van het rijksvastgoed. De Rijksbouwmeester (Rbm) bewaakt en bevordert de architectonische, stedenbouwkundige en ruimtelijke kwaliteit van de rijksvastgoedportefeuille, zo staat in de functieomschrijving op overheid.nl.
In een interessant interview op BinnenlandsBestuur.nl deelt de opvolger van Floris van Alkemade zijn visie op ruimtelijke kwaliteit. Veenstra ziet het als de taak van het College van Rijksadviseurs een toekomstperspectief te schetsen waar gemeenten, rijk en provincie zich aan kunnen vasthouden.
Veenstra merkt dat gemeenten behoefte hebben aan zo'n toekomstvisie, ook al zijn ze momenteel druk bezig met de uitdagingen van nu (stikstof en woningnood). Hij haalt de discussie over datacenters in Zeewolde aan. “Ons advies was: ga nadenken over de consequenties van je keuze. Want die heeft gevolgen voor de hoeveelheid energie die in dat gebied moet worden opgewekt voor de huishoudens en die nu naar dat datacenter dreigt te gaan. Het betekent ook iets voor de landbouwgrond: de Flevopolder is een van de vruchtbaarste gebieden van Nederland. Wil je die grond wel herbestemmen voor zo’n gebouw? Ons advies heeft ertoe geleid dat er pas op de plaats is gemaakt en er vervolgens een landelijke visie is opgesteld voor de plaatsing van datacenters in heel Nederland.”
Lees in het interview op BinnenlandsBestuur.nl meer over de taken van de rijksbouwmeester, zijn relatie tot het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), de vernacheling van ons landschap en een bredere focus op economie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Scholenbouw vraagt om samenwerking en standaardisatie
18 apr om 07:30 uur 10 minTijdens het seminar De leerling en leraar centraal, eind maart in de monumentale aula van het Libanon Lyceum (…
Innovatiesubsidie beschikbaar voor onderwijsvastgoed
14 apr om 09:00 uur 4 minMet het nieuwe Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting verbeter je het leerrendement en verlaag je het…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Reactie toevoegen