'Focus moet minder liggen op economische groei'
Veenstra staat nu een jaar aan het roer als rijksbouwmeester. In die rol adviseert hij gevraagd en ongevraagd over de architectuur en de stedelijke omgeving van het rijksvastgoed. De Rijksbouwmeester (Rbm) bewaakt en bevordert de architectonische, stedenbouwkundige en ruimtelijke kwaliteit van de rijksvastgoedportefeuille, zo staat in de functieomschrijving op overheid.nl.
In een interessant interview op BinnenlandsBestuur.nl deelt de opvolger van Floris van Alkemade zijn visie op ruimtelijke kwaliteit. Veenstra ziet het als de taak van het College van Rijksadviseurs een toekomstperspectief te schetsen waar gemeenten, rijk en provincie zich aan kunnen vasthouden.
Veenstra merkt dat gemeenten behoefte hebben aan zo'n toekomstvisie, ook al zijn ze momenteel druk bezig met de uitdagingen van nu (stikstof en woningnood). Hij haalt de discussie over datacenters in Zeewolde aan. “Ons advies was: ga nadenken over de consequenties van je keuze. Want die heeft gevolgen voor de hoeveelheid energie die in dat gebied moet worden opgewekt voor de huishoudens en die nu naar dat datacenter dreigt te gaan. Het betekent ook iets voor de landbouwgrond: de Flevopolder is een van de vruchtbaarste gebieden van Nederland. Wil je die grond wel herbestemmen voor zo’n gebouw? Ons advies heeft ertoe geleid dat er pas op de plaats is gemaakt en er vervolgens een landelijke visie is opgesteld voor de plaatsing van datacenters in heel Nederland.”
Lees in het interview op BinnenlandsBestuur.nl meer over de taken van de rijksbouwmeester, zijn relatie tot het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), de vernacheling van ons landschap en een bredere focus op economie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov 2024Voor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Reactie toevoegen