Floradôme - duurzaam, groen én gezond nieuw kantoorgebouw
In lijn met het duurzaamheidsbeleid van Royal FloraHolland staat circulariteit en gezondheid centraal in het ontwerp en gebruik van het gebouw. David van Mechelen, CFO Royal FloraHolland: “In plaats van het oude gebouw te slopen, hebben we ervoor gekozen om het te renoveren en aan te bouwen. Door het skelet en schil van het vijf lagen tellende kantoor uit 2004 in het geheel te hergebruiken, bespaarden we 62 procent C02 ten opzichte van een volledig nieuw gebouw. Dit staat gelijk aan 1.300 ton C02.”
Gezondheid centraal
Zero waste was het motto en waar mogelijk is gekozen voor circulair materiaal zoals biolaminaat, PET-vilt, circulair tapijt en isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken. Ook materialen van Royal FloraHolland zijn hergebruikt: bloemenfusten, oude legborden en profielen van stapelwagens. Door de toepassing van diverse duurzame oplossingen zoals zonnepanelen op het dak wordt de footprint van het gebouw verder beperkt.
Foto door Ossip van Duivenbode
Paul de Ruiter, Paul de Ruiter Architects: “Naast duurzaamheid in technische zin, stond ook het geluk, de gezondheid en het welzijn van de gebruikers centraal bij het ontwerp van Floradôme. Het atrium en de buitengevel bestaan volledig uit hoogwaardig geïsoleerd glas waardoor de medewerkers kunnen profiteren van daglicht. De 1,5 meter diepe luifels zorgen voor minder warmte van de zon en geven tegelijkertijd ruimte voor beplanting waardoor men kan genieten van het groene uitzicht. Daarnaast wordt het gebouw optimaal geventileerd wat zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.”
Groen in de werkomgeving werkt
Bij de ingang en in de tuin van Floradôme komt een grote diversiteit aan planten die samen met het sedum op de luifels bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit. Binnen in Floradôme is ruim 425 m2 aan planten verwerkt: aan wanden, hangend aan het plafond en in plantenbakken. Door het gevarieerd toepassen van groene eilanden tot groene wanden, krijgt iedere ruimte zijn eigen karakter. De Ruiter: “Er is veel onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van groen in de werkomgeving. Zo draagt groen niet alleen bij aan het verbeteren van het binnenklimaat, maar heeft het ook een positief effect op het welzijn van de mensen in het gebouw. Je voelt je er gewoon goed bij. En groen past natuurlijk in alle opzichten heel erg goed bij Royal FloraHolland.”
Foto door Ossip van Duivenbode
Steven van Schilfgaarde, CEO Royal FloraHolland: “Zoals op zo veel plekken in de samenleving gaan dingen nu anders dan we gewend zijn. Door corona werken we meer thuis en wij verwachten dat we ook in de toekomst meer thuis zullen blijven werken. Daar is op ingespeeld door onder andere de vergaderruimtes geschikt te maken voor online vergaderen en passen wij ons werkbeleid aan. Dit pand wordt met name een ontmoetingsplek voor onze medewerkers, kwekers en klanten. Met een ventilatie met 100% verse buitenlucht en aangepaste kantoorinrichting zijn wij helemaal klaar voor de toekomst. En verwelkomen wij onze collega’s op kantoor zodra dit weer mogelijk is.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei om 11:00 uurIn een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat
6 feb om 07:30 uurDe huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…
Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China
19 dec 2023In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…
Minister voor Beleving dient mens, emoties en ervaringen
18 dec 2023In de bouw- en mobiliteitswereld wordt onder meer vol verwachting uitgekeken naar de…
Reactie toevoegen