Flats in Rotterdams Overschie grondig opgeknapt
Eigenlijk zijn de flats aan de Van Adrichemweg in al die zestig jaar sinds de bouw nog nooit toe geweest aan grote opknapbeurten. "Tuurlijk, er is wel wát aan gebeurd. Maar niet veel hoor. Vroeger konden ze goed bouwen kennelijk, beter dan nu," zegt Folkert Zuithoff van Woonstad Rotterdam met een grijns. Ja, er zijn ooit woningen in de flats samengevoegd voor meer wooncomfort. En de buitenisolatie werd in de jaren tachtig eens aangepakt. "Maar verder zijn de vier flats gewoon heel solide gebouwen gebleken," vertelt projectleider techniek Zuithoff.
Tijd voor actie
Woonstad Rotterdam is eigenaar van de vier flats, die negen verdiepingen hoog zijn en elk tussen de 57 en 99 appartementen huisvesten. Hoe 'solide' de van buiten identieke flats ook zijn, de jaren gaan natuurlijk op een dag wel tellen. De oorspronkelijke keramische tegels op de galerijen bleken het minst bestand tegen de tijd. Zuithoff: "Ze scheurden, waren kapot. En het voegwerk was ook erg slecht geworden, net als de dilataties tussen de verschillende betondelen. Die deden hun werk niet meer."
Het gevolg: lekkage. "Het vocht van buiten zakte door de tegels in het beton. Er ontstond blaasvorming aan de onderkant van de galerijen, die de plafonds zijn op de galerijen eronder. Dat ziet er niet mooi uit natuurlijk, maar het zorgde er ook voor dat de constructieve veiligheid in het gedrang kwam." Vorig jaar was het daarom tijd voor actie in de eerste twee flats. De 70 meter lange en 1,25 meter brede galerijen werden weer waterdicht gemaakt. En na de bouwvak worden flats nummer 3 en 4 klaargemaakt, als alles goed gaat.
Hoe? "We hebben de dilataties waterdicht afgewerkt, de kapotte tegels vervangen en daar overheen een waterdicht, volledig gewapend systeem aangebracht van Triflex," legt Zuithoff uit. Ook zijn de galerijdoorvoeren vergroot om de afvoer van het water te verbeteren. Aan de onderkant van de vloeren zijn de oude verflagen verwijderd. "Die klus viel wat tegen," bekent de projectleider van Woonstad Rotterdam. "De verf zat zo goed vast, dat we moesten stralen om het eraf te krijgen."
Twee jaar uitwasemen
Met opnieuw sauzen wordt zo'n twee jaar gewacht, zodat het beton goed kan uitwasemen. "Dat vocht moet eruit. Volgens de aannemer zouden we de plafonds misschien na een jaar al wel kunnen afwerken, maar ik wil geen risico nemen. Dus wachten we twee jaar voordat we de boel mooi wit sauzen. Dan ziet het er weer wat vriendelijker uit allemaal." Ondertussen worden de vloeren in de galerijen wel helemaal afgewerkt. Met het Triflex BTS P systeem inclusief een antisliplaag door ingestrooid kwartszand. "Er wonen veel ouderen in de flats en de keramische tegels werden als het regende soms spekglad. De nieuwe vloeren zijn veel veiliger."
De kleur werd grijs. Zuithoff: "Lekker neutraal en tijdloos. De keramische tegels waren een beetje geel-roodkleurig. Grijs is wat minder smaakgevoelig en kan wel wat jaartjes mee." Net als de nieuwe vloer met een Triflex afwerking. Die zorgt ervoor dat de galerijen duurzaam beschermd zijn. "Wij hebben ook een concurrerend product bekeken voor deze klus, maar Triflex kwam als beste uit de bus. Niet alleen qua prijs, onderhoudsvriendelijkheid en kwaliteit. De uithardingstijd was ook kort met slechts drie keer twee uur per galerij. Dat is voor onze bewoners natuurlijk wel zo prettig, want die kunnen anders geen kant op."
Communicatie
De samenwerking met de applicateur van Triflex, Neston Betonconservering, verliep volgens Zuithoff uitstekend. "Dat is wel zo prettig, want de communicatie met de bewoners van deze flats was erg belangrijk. De werkzaamheden grepen immers zo direct in in hun leefomgeving, dan is het fijn dat iemand even aan je deur komt om tekst en uitleg te geven."
Daarnaast werden de flatbewoners via de Algemene Ledenvergadering en brieven op de hoogte gesteld. "Tijdens de werkzaamheden vragen mensen natuurlijk wel wanneer het klaar is en hoor je ze klagen over de troep. Logisch, zij snappen natuurlijk niet de technische kant achter de klus. Maar als het eenmaal klaar is, reageren ze heel tevreden over het resultaat."
De complete klus beslaat overigens nog meer werkzaamheden, zoals het schilderen van de begane grond en de houten balustrades. Rond begin november moet alles klaar zijn.
Dit artikel is gepubliceerd in magazine Stedebouw & Architectuur, editie Renovatie & Herstructurering 2015. Het hele nummer leest u in onze bibliotheek.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Prijsvraag: regionaal ontwerpen aan gezondheid en geluk
27 mrt om 07:30 uurWil jij ook een steentje bijdragen aan het stimuleren van ruimtelijke kwaliteiten en het verbeteren van de…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Buurtschap Te Veld: woningen te gast
14 mrt om 07:30 uurBuurtschap te Veld in Eindhoven is meer dan een verzameling huizen. Het is een plek…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Reactie toevoegen