Fietsenstalling onder water markeert einde vijfjarig wUrck-project
Eind januari is de fietsenstalling Stationsplein in de hoofdstad geopend. Dat is niet alleen een meerwaarde voor de gebruiker, maar het markeert ook het einde van een project. Voor de architecten van wUrck is hiermee een einde gekomen aan dit project, waar zij vijf jaar aan hebben gewerkt. Een ondergrondse stalling kan gebruikers afremmen om er gebruik van te maken, volgens Oriol Casas Cancer, wUrck architect en partner. “Daarom hebben we vooral aandacht besteed aan het comfort voor de gebruiker en ervoor gezorgd dat het een ruimtelijke en geoliede machine is. Zo is het hoofdpad van de fietsenstalling vormgegeven als een ‘straat’ en staat het in directe verbinding met de metro en het station.”
De nieuwe fietsenstalling biedt plaats aan zevenduizend fietsen. Boven de fietsenstalling varen de rondvaartboten af en aan en hebben ze hun vaste aanlegplaatsen. De fietsenstalling onder het enorme waterbassin is een ode aan het water geworden. De fietsenstalling kan gezien worden als een oester; een ruwe buitenkant (vanwege het gebruik van robuuste materialen zoals basalt en natuursteen) en gladde en lichte binnenkant.
Horizon en Oculi
In de fietsenstalling is het lastig om te verdwalen. De gebogen wand - de Horizon - is voorzien van een glazen pui met daarop stadsplattegronden van het ontstaan van de stad tot de 21ste eeuw. Deze stadskaarten zijn opgebouwd uit allemaal kleine kunstafbeeldingen; foto’s en schilderijen die de verbinding tussen Amsterdam en het water benadrukken. Dit thema komt ook terug in de Oculi; de ronde verlichtingsarmaturen in het plafond van het hoofdpad (de colonnade). Zowel de Horizon als de Oculi dienen als oriëntatiemiddel voor de gebruiker. Alle afbeeldingen komen uit het Amsterdam Museum, waar wUrck nauw mee samenwerkte om dit te realiseren.
Bruggen
De hernieuwing van het stationsgebied aan de voorzijde van Amsterdam CS is gestart in 2018. Sindsdien rijden er al geen auto’s meer voor het station. De tramsporen en haltes zijn vernieuwd en beter geschikt voor gehandicapten. De vernieuwing is een verbetering voor alle Amsterdammers en bezoekers die hier lopen, fietsen en het openbaar vervoer nemen.
Met de opening van de fietsenstalling Stationsplein is dit grootschalige project ten einde gekomen. wUrck mocht naast het ontwerp van de fietsenstalling (dat samen werd uitgevoerd met aannemer Max Bögl) toezien op de architectonische componenten van de volledige entree, waaronder verschillende bruggen. Oriol Casas Cancer: “Als wUrck zijn we trots dat we hieraan hebben mogen meewerken. De Entree is immers hét visitekaartje van de stad Amsterdam.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen