Fermacell wandplaten in studentenhuisvesting Ravel Residence in Amsterdam
Dit is uitzonderlijk, aangezien in unitbouw doorgaans tot slechts twee of drie lagen wordt gebouwd. Hoger bouwen brengt namelijk hogere eisen met zich mee, bijvoorbeeld op gebied van stabiliteit en brandveiligheid.
Geen externe staalconstructie
Bijzonder is dat voor de Ravel Residence geen externe staalconstructie nodig is: elke afzonderlijke unit vormt een op zichzelf staande constructie. Daarbij moet het studentencomplex van vijf bouwlagen niet 60 minuten, maar 90 minuten brandwerend zijn. De WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) van een scheidingswand van de studentenwoningen moet 60 minuten zijn.
Dit wordt onder meer behaald dankzij de 12,5 millimeter dikke gipsvezel wandplaten van Fermacell die zijn toegepast bij de scheidingsconstructie. Jan Snel uit Montfoort zag bovendien in de technische kennis van Fermacell uit Wijchen een toegevoegde waarde. Jaap de Keizer, productontwikkelaar van Jan Snel: ‘Vanuit de expertise van Fermacell, ondersteund door berekeningen van adviesbureau Peutz, zijn we alle hindernissen voorbij gegaan waaronder de afwerking van de kolommen.’
Modulaire woningen
De studentenhuisvesting Ravel Residence is opgebouwd uit modulaire woningen. Deze worden niet –zoals gebruikelijk is– tot drie lagen, maar tot vijf bouwlagen opgestapeld. Dit brengt extra uitdagingen met zich mee op gebied van stabiliteit en brandveiligheid. Bij dergelijke hoge unitbouw zijn doorgaans externe staalconstructies nodig om voor extra stevigheid te zorgen. Bijzonder in dit project is dat elke unit een op zichzelf staande constructie vormt. Daarnaast stelt het Bouwbesluit dat de hoofddraagconstructie van het studentencomplex 90 minuten brandwerend moet zijn. De scheidingswand van de woningen moet een WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) hebben van 60 minuten. Dit wordt behaald dankzij de wandconstructie die is opgebouwd met Fermacell gipsvezel wandplaten van 12,5 millimeter dik. Deze platen zijn geclassificeerd als ‘niet brandbaar’ en vallen binnen brandklasse A2-s1d0. Het gips in de wandplaten zorgt in geval van brand voor koeling van de constructieopbouw. Tussen de wandplaten bevinden zich houten regels, opgevuld met steenwol, met in het midden een spouw.
In het voortraject geadviseerd
Fermacell heeft deze opbouw van de scheidingsconstructie in het voortraject geadviseerd. De berekeningen en rapportages zijn door onafhankelijk adviesbureau Peutz onderzocht en bevestigd. ‘De technische expertise was voor ons een reden om met Fermacell in zee te gaan,’ aldus Jaap de Keizer van Jan Snel. ‘Ook wat betreft de brandveiligheid van de hoofddraagconstructie heeft Fermacell advies gegeven, bijvoorbeeld over hoe de hoek bij kolommen afgewerkt en afgedicht moest worden.’
Het studentencomplex staat aan de Antonio Vivaldistraat in Amsterdam langs de A10. Om het geluid van de verkeersdrukte te verzachten, is voor de betreffende zijde een ‘dove gevel’ ontworpen. Aan de binnenzijde zijn bovendien drie lagen Fermacell gipsvezel wandplaten toegepast om extra massa te creëren om bij te dragen aan een hogere geluidisolatie.
De Ravel Residence is ontworpen door van den Oever∙Zaaijer & Partners, wordt geëxploiteerd door Student Experience en gebouwd door Jan Snel uit Montfoort. Het studentencomplex bestaat uit de 800 modulaire woningen, een horecagelegenheid, studiezaal en op het dak komt een basketbalveld en ruimte voor city farming. Momenteel worden wekelijks 25 woningen in Montfoort gebouwd. Gelijktijdig wordt in Amsterdam Ravel Residence afgebouwd. De Ravel Residence wordt begin 2015 opgeleverd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen