Entreepoort museum De Pont van Benthem Crouwel Architects
De vijf follies hebben dezelfde vormentaal. Naast twee entrees voor voetgangers bestaat de poort uit een doorgang voor auto’s en bussen en een stalling voor fietsen. De doorgangen zijn van beton in een opengewerkte diagonale structuur en zijn bekleed met een gebakken keramisch materiaal. Dit duurzame materiaal heeft dezelfde industriële uitstraling als de strekmetalen gevel van het museum.
De contouren van de poort zijn een interpretatie van de oorspronkelijke bebouwing rondom het museum. De hoogte- en diepteverschillen van de in de loop der tijd verdwenen huizen zijn als uitgangspunt genomen en in de nieuwe poort te herkennen. Ook is er voor de toenemende bezoekersaantallen een nieuwe indeling van het parkeerterrein gerealiseerd. Met de herinrichting, en dan vooral de entreepoort, wordt de oorspronkelijke structuur van het gebied hersteld. Reclame-faciliteiten zijn in de follies geïntegreerd, evenals verlichting, waardoor het museum ook ’s avonds een aangenaam voorgebied heeft.
De nieuwe vleugel van het museum grenst aan de museumtuin en biedt onderdak aan vooral film, fotografie en videokunst. De tentoonstellingsruimte is 20 bij 27 meter. De nieuwe zaal biedt extra expositiemogelijkheden voor de groeiende collectie van het museum. Het nieuwe restaurant, met een aan de museumtuin grenzende lounge inclusief open haard, is groter en heeft een centrale plaats gekregen tussen de oudbouw en de nieuwe vleugel. De kenmerkende zichtlijn langs de oorspronkelijke buitenwand van het museum blijft intact en sluit goed aan op de huidige museale route. Bovenramen rondom laten het plafond zweven en zorgen voor spectaculaire lichte ruimtes. De museumshop is vergroot en krijgt een verbinding met de bibliotheek. Door de recente aanpassingen is een logische opeenvolging van publieksfuncties ontstaan: entree, boekwinkel, bibliotheek, restaurant, lounge met terras en museumtuin.
De Pont sinds 1992
Museum De Pont is gevestigd in een voormalige wolspinnerij. In 1988 heeft Benthem Crouwel Architects de monumentale fabriek uit de jaren dertig verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. Het hoogtepunt van de fabriek is de grote lichte zaal – met aan een zijde de intieme ‘wolhokken’. In de zaal zijn twaalf daklichten over de gehele lengte van het gebouw, die een natuurlijke belichting en sfeer geven aan deze unieke ruimte.
Meer artikelen met dit thema
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Gaan strengere regels de verduurzaming verder helpen?
30 okt om 07:30 uurWe stuiven af op een nieuw Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, voorheen het Bouwbesluit), met aangescherpte…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Emaus College biedt rust, vertrouwdheid en uitdaging
11 okt om 07:30 uurIn Ermelo is dit jaar de nieuwbouw opgeleverd van het Emaus College voor voortgezet speciaal onderwijs. De…
Oplossingen voor netcongestie onderwijsvastgoed
1 okt om 07:30 uurHet volledige programma is bekend van ons populaire Duurzame & Gezonde Scholen Congres! Kom je op 13…
Hoe realiseer je een gezonde onderwijsomgeving?
25 sep om 08:00 uurWat zijn de essentiële omstandigheden om kinderen in het onderwijs voor te bereiden op hun verdere leven? Dan…
Biobased scholenbouw: klimaatdoelen en gezond binnenklimaat
18 sep om 07:30 uurOok het onderwijs zal een duurzaam steentje moeten bijdragen aan de doelstellingen van de klimaatakkoorden.…
Reactie toevoegen