Energieleverende buurt met natuurinclusief ontwerp waarbij bewoners zoveel mogelijk delen

Variatie aan gebouwen, architectuur en woontypologieën met een fijnmazige routing langs wadistraten en binnengebieden. © Vivid Vision
Een stedelijke structuur van vijf buurtschappen met een rijke variatie aan gebouwen, architectuur en woontypologieën is gericht op het maken van een fijnmazige routing langs wadistraten en binnengebieden. Op en langs deze routing ontstaan openbare en collectieve plekken om te ontmoeten, spelen, sporten en tot rust te komen. Balkons, loggia's, dakterrassen, Delftse stoepen of pergola-structuren creëren een gedifferentieerd gevelbeeld en vormen een geleidelijke overgang van openbaar naar privé.
Integraal buurtconcept
Common City ontwikkelt een participatieplan en integraal buurtconcept waarbij bewoners vroegtijdig worden betrokken. Het CrowdBuilding platform wordt ingezet om geïnteresseerde bewonersgroepen aan te trekken. Deze betrokkenheid legt een fundament voor een hechte gemeenschap, eentje waarbij mensen zoveel mogelijk van hun middelen delen.
Buurthub
Midden in de buurt komt een nieuwe, stedelijke typologie, de buurt- en mobiliteits hub. Dit vormt de plek voor het delen van energie, mobiliteit en spullen, en een aantrekkelijke ontmoetingsplek waar de buurt feesten en activiteiten kan organiseren. In de plint bevinden zich de publieke functies van de wijk. Daarboven komt een flexibele indeling van parkeerplaatsen voor de bewoners. Als de parkeerplekken onbenut zijn kan de ruimte gebruikt worden als speelplek of buurtmarkt.

Biotopen
Het landschapsontwerp van ZUS creëert voor iedere buurtschap een eigen biotoop. De biotopen hebben een geleidelijk verloop van duinlandschappen, van nat (Duinven) naar droog (Duinbos). Het natuurinclusieve ontwerp zorgt naast een identiteit van de afzonderlijke buurtschappen voor een veerkrachtig netwerk dat beter bestand is tegen de steeds extremere omstandigheden, zoals droogte en regenpieken.

In een consortium van Ballast Nedam Development ontwikkelde Space&Matter het winnende plan met ontwerppartners ZUS en NL Architects, en in samenwerking met ONE.GO, Buro Loo, Alba Concepts, STIPO, Pieters Bouwtechniek, Studio Verbinding, Buurauto, SENSE Vastgoed, Vogelbescherming, Maatschap Observatorium, Common City, CrowdBuilding, Marco Roos, Ballast Nedam Park & Connect, Vivid Vision en 75B.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Essays over leefomgevingen van morgen met ‘Ode aan de stoep’
9 apr om 07:30 uurHoe zorgen we ervoor dat de fysieke leefomgeving goed is ingericht voor het versterken van gemeenschappen om zo…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Prijsvraag: regionaal ontwerpen aan gezondheid en geluk
27 mrt om 07:30 uurWil jij ook een steentje bijdragen aan het stimuleren van ruimtelijke kwaliteiten en het verbeteren van de…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Buurtschap Te Veld: woningen te gast
14 mrt om 07:30 uurBuurtschap te Veld in Eindhoven is meer dan een verzameling huizen. Het is een plek…
Reactie toevoegen