Energieleverende buurt met natuurinclusief ontwerp waarbij bewoners zoveel mogelijk delen
Een stedelijke structuur van vijf buurtschappen met een rijke variatie aan gebouwen, architectuur en woontypologieën is gericht op het maken van een fijnmazige routing langs wadistraten en binnengebieden. Op en langs deze routing ontstaan openbare en collectieve plekken om te ontmoeten, spelen, sporten en tot rust te komen. Balkons, loggia's, dakterrassen, Delftse stoepen of pergola-structuren creëren een gedifferentieerd gevelbeeld en vormen een geleidelijke overgang van openbaar naar privé.
Integraal buurtconcept
Common City ontwikkelt een participatieplan en integraal buurtconcept waarbij bewoners vroegtijdig worden betrokken. Het CrowdBuilding platform wordt ingezet om geïnteresseerde bewonersgroepen aan te trekken. Deze betrokkenheid legt een fundament voor een hechte gemeenschap, eentje waarbij mensen zoveel mogelijk van hun middelen delen.
Buurthub
Midden in de buurt komt een nieuwe, stedelijke typologie, de buurt- en mobiliteits hub. Dit vormt de plek voor het delen van energie, mobiliteit en spullen, en een aantrekkelijke ontmoetingsplek waar de buurt feesten en activiteiten kan organiseren. In de plint bevinden zich de publieke functies van de wijk. Daarboven komt een flexibele indeling van parkeerplaatsen voor de bewoners. Als de parkeerplekken onbenut zijn kan de ruimte gebruikt worden als speelplek of buurtmarkt.
Biotopen
Het landschapsontwerp van ZUS creëert voor iedere buurtschap een eigen biotoop. De biotopen hebben een geleidelijk verloop van duinlandschappen, van nat (Duinven) naar droog (Duinbos). Het natuurinclusieve ontwerp zorgt naast een identiteit van de afzonderlijke buurtschappen voor een veerkrachtig netwerk dat beter bestand is tegen de steeds extremere omstandigheden, zoals droogte en regenpieken.
In een consortium van Ballast Nedam Development ontwikkelde Space&Matter het winnende plan met ontwerppartners ZUS en NL Architects, en in samenwerking met ONE.GO, Buro Loo, Alba Concepts, STIPO, Pieters Bouwtechniek, Studio Verbinding, Buurauto, SENSE Vastgoed, Vogelbescherming, Maatschap Observatorium, Common City, CrowdBuilding, Marco Roos, Ballast Nedam Park & Connect, Vivid Vision en 75B.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Reactie toevoegen