Elf superdubo-projecten: verbreding van duurzaamheid
De overgang van een lineaire naar een circulaire economie tekent zich af. Met een voorkeur voor biobased en lokale materialen.
Zwitserland
House Gartmann,Chur
Ferrari Gartmann AG
Foto: Thomas Dix
Architect en ingenieur Patrick Gartmannontwierp zijn eigen woning in een minimalistisch idioom. In samenwerking met twee fabrikanten ontwikkelde hij eenisolerende betonsoort die alseenlaagse constructie is toegepast. In plaats van granulaat is leem verwerkt, zand is vervangen doorglaskorrels.
Oostenrijk
House Rauch, Voralberg
Boltshauser Architekten
Foto: Beat Bühler
House Rauch is volledig opgebouwd uit ecologische bouwmaterialen, vooral leem, opgegraven op de bouwplaats. Dit materiaal is gebruikt voor de fundatie, muren, dak en buitenafwerking. Martin Rauch, expert in dit type bouwen, werkte nauw samen met de architect. Ze verlegden met deze woning de grenzen van bouwen met aarde.
Brazilië
Children Village, Formoso do Araguaia
Rosenbaum + Aleph Zero
Foto: Leonardo Finotti
Children Village laat zien hoe architectuur en bouwfysica kunnen samengaan met oog voor de lokale vormentaal, bouwmethodes en materialen. Het gebouw is zo ontworpen dat een duurzame, gezonde, comfortabele en productieve binnen- en buitenomgeving is ontstaan. Keuze voor lokale architectuur is ingegeven door duurzaamheidsoverwegingen en om de toe-eigening van het gebouw door de bevolking te verhogen.
Griekenland
Eco Suites, Chalkidiki
Alex A. Tsolakis Architecture
Foto: Alex A. Tsolakis
Het duurzame hotel Eco Suites combineert eenvoud en slim ontwerp. Het gebouw is optimaal georiënteerd en maakt gebruik van natuurlijke ventilatie. Van lokaal geoogst riet zijn zonwerende schuifpanelen gemaakt. Zonnepanelen produceren warm water. De binnenafwerking is vooral van biobased herkomst.
Nieuw Zeeland
Te Hononga Christchurch
Athfield architects
Copyright: Athfield architects
Een voormalig postsorteercentrum uit begin jaren zeventig is getransformeerd tot stadskantoor Te Hononga, wat ‘verbinden’ betekent. Het gebouw, opgeleverd in augustus 2010, is de huisvesting van Christchurch City Council, met ruimte voor ongeveer 1200 medewerkers. Bestaande gebouwkernen zijn omgevormd en entresols werden toegevoegd tussen de royale verdiepingshoogte van 5,82 meter. Prefabbeton gevelpanelen aan de noordzijde zijn vervangen door een glazen gevel. Te Hononga was het eerste gebouw in Nieuw-Zeeland met score 6 op de Green Building Council index.
Spanje
BoluetaTower, Bilbao
VArquitectos
Foto: VArquitectos (hoofdafbeelding in deze tekst)
BoluetaTower is 88 meter hoog entelt 28 verdiepingen. Het gebouw is ’s werelds hoogste Passivhaus. Opgeleverd in maart 2018volgen er nog zes andere torens. Het gaat om huisvesting van sociaal minder draagkrachtige groepen,171 woningen in totaal. Dat maakt dit project bijzonder en onderstreept dat duurzaamheid ook mogelijk is met lage bouwbudgetten en met gebruikmaking van traditionele constructietechnieken en materialen.
Duitsland
Schmuttertal-Gymnasium, Diedorf
Hermann Kaufmann Architekten ZT en Florian Nagler Architekten
Foto: Stefan Müller-Naumann
Schmuttertal-Gymnasium is gerealiseerd door een team van meerdere architecten en ingenieurs. In technisch en ecologisch opzicht is dit de meest vooruitstrevende school in Duitsland. Gebouwd van biobased materialen en energieleverend. Gezondheid en comfort waren belangrijke uitgangspunten.
Bij de bouw zijn 650 verschillende materialen onderzocht op hygiëne en toxiciteit waarvan 450 uiteindelijk zijn goedgekeurd. Met een buitengewoon goed binnenklimaat als resultaat. Drie jaar na ingebruikname blijkt uit monitoring dat de doelen meer dan gerealiseerd zijn. De school presteert beter dan geëist en gebruikers zijn buitengewoon tevreden.
Singapore
Solaris
Ken Yeang
Foto: Albert Lim
Solaris is een centrum voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van informatietechnologie, media, natuurwetenschap en techniek. Het gebouw telt vijftien verdiepingen en heeft een oppervlakte van 51.274 vierkante meter. Solaris is Greenmark platinum gecertificeerd, de hoogst mogelijke kwalificatie in Singapore voor duurzame gebouwen. Een ononderbroken 1,5 kilometer lange ecologische hellingbaan verbindt het aangrenzende park op de begane grond met de bovenste verdieping op 80 meter.De opgetilde tuinen op de bovenste verdiepingen functioneren uitstekend. Je loopt er tussen de vlinders en hoort de vogels fluiten.
Italië
La Ballena Kindergarten,Guastalla
Mario CucinellaArchitects
Foto: Moreno Maggi
La Ballena Kindergarten in Emilia vervangt twee scholen die tijdens de aardbeving in 2012 zijn verwoest.Opgebouwd uit 50 prefab houten ribben, op 1,5 meter van elkaar geplaatst, slingert het eenlaagsegebouw zich als een 78 meter lange walvis over de ondergrond, De organische vorm is aan de buitenkant voorzien van een huid van driedubbel glas. Regenwateropvang en PV-panelen benadrukkende duurzaamheid van dit bijzondere gebouw. Ook het materiaalgebruik (veel hout) draagt bij aan duurzaamheid.
Denemarken
Upcycle Studios, Ørestad
Arkitektgruppen A/S en Lendager Group
Foto: Rasmus Hjortshøj
Het project Upcycle Studios in Ørestad Syd plaatst duurzaamheid in het bredere kader van de deeleconomie. Upcycle Studios onderstreept dat circulair materiaalgebruik niet alleen een esthetische maar ook een semantische dimensie toevoegt: hergebruikte materialen hebben een verhaal dat aan de woningen wordt doorgegeven. Een belangrijk aspect in het ontwerp van Upcycle Studios is de aansluiting op Sharing Economy. Onder andere door slimme indelingen worden bewoners geïnspireerd om deel te nemen aan de deeleconomie.
Nederland
IKC De Leister Igge
LIAG architecten en bouwadviseurs
Foto: Mart Stevens
De verbouwing van basisschool De Leister Igge tot een fris en duurzaam Integraal Kindcentrum is een schoolvoorbeeld van slim transformeren en renoveren. Zes weken duurde deze make-over, met onderwijskundige upgrade en verduurzaming. Het project is uniek om meerdere redenen. Het is het eerste Nul-op-de-Meter Integraal Kindcentrum dat in een bestaand schoolgebouw is verwezenlijkt. Het gebouw wekt net zoveel energie op als het gebruikt. Daarnaast hebben gemeente en schoolbestuur samen in deze renovatie geïnvesteerd. Door een integrale levensduurbenadering te hanteren en te werken met prestatiecontracten is deze school klaar voor de toekomst. Met minder geld is meer kwaliteit gerealiseerd.
Dit artikel is verschenen in Stedebouw en Architectuur 02/2019. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen